Presserum

Havhingsten indtager Berlin

Havhingsten besøger Berlin for at skabe opmærksomhed omkring åbningen af Vikingeudstilling 'Die Wikinger', der er er skabt i et samarbejde mellem Museum für Vor- und Frühgeschichte i Berlin, British Museum i London og Nationalmuseet i København.

Vikingeskibsmuseet viser i forlængelse af 'Die Wikinger' udstillingen 'Schiffe der Wikinger', hvor bådebyggere bygger en rekonstruktion af en mindre båd fra vikingetiden.
Begge udstillinger vises i udstillingsstedet Martin-Gropius-Bau i Berlin fra 10. september 2014 til 4. januar 2015.

Udstillingerne åbnes den 9. september af Hendes Majestæt Dronningen og Tysklands Forbundspræsident, Joachim Gauck, der sammen også besøger Havhingsten. Dronningen var 'gudmor' ved Havhingstens søsætning i 2004 og har siden sejlet med skibet flere gange, senest i 2012.

Havhingsten holder åbent skib ud for adressen ’Schiffbauerdamm 19’ fra den 7. – 14. september dagligt kl. 10.00 – 19.00, dog ikke tirsdag den 9. september, hvor skibet er lukket for publikum fra kl. ca. 13.00 i forbindelse med Hendes Majestæt Dronningens og Tysklands Forbundspræsident, Joachim Gaucks besøg på skibet.

Vikingeskibsmuseets preseansvarlige er behjælpelige med med information, og viser gerne rundt på Havhingsten. Se venligst kontaktinformation i højre side.

Pressefotos:

Herunder finder du et udvalg af billeder af Havhingsten. Klik på linkene under de viste billeder for at hente dem i højopløst/printvenligt format.

Billederne tilhører Vikingeskibsmuseet og må kun anvendes i direkte forbindelse med redaktionel presseomtale  af Havhingsten, jubilæumstogtet og vikingeskibsmuseet i Roskilde
Anden brug af billederne skal aftales med Vikingeskibsmuseets billedarkiv.

Angiv altid Vikingeskibsmuseet/fotograf navn som byline.

Reproduktionsbetingelser

Alle billeder er omfattet af følgende reproduktionsbetingelser:

• Copyright af optagelser forbliver Vikingeskibsmuseets.
  • Ved al offentliggørelse skal fotografens navn og Vikingeskibsmuseets copyright anføres på denne måde: Copyright: Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Foto: Werner Karrasch.
    Copyright: Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Illustration: Søren Nielsen
  • Billederne må ikke videresælges, kopieres eller udlånes til tredjemand uden Vikingeskibsmuseets skriftlige tilladelse.
  • Billeder på Internettet skal publiceres i lav opløsning. Publikationstilladelsen gælder kun for den aftalte periode, maksimum 1 år.
  • Billederne må ikke udsættes for sammenklipning, sammenkopiering eller elektronisk manipulation uden Vikingeskibsmuseets skriftlige tilladelse.

Dronningen og Forbundspræsident Gauck gæster Havhingsten i Berlin 9. september 2014

Dronningen og Forbundspræsident Gauck åbner 'Die Wikinger' i Berlin 9. september 2014

Dronningen og Forbundspræsident Gauck åbnede sammen vikingeudstillingen 'Die Wikinger' i Berlins storslåede udstillingshus 'Martin-Gropius-Bau'. Her ses de ved opstillingen af Roskilde 6-skibet, der er det hidtil længste vikingeskibs, der er fundet. Over skibet hænger det sejl vikingeskibsrekonstruktionen 'Havhingsten fra Glendalough' gennemførte sejladsen fra Roskilde til Dublin og retur i 2007-2008.
Dronningen holdt åbningstale, hvor hun gik uden for manus og begejstret talte om den nyfundne Lellinge-ringborg.
Roskilde 6-skibet i det store, centrale udstillingsrum i 'Martin-Gropius-Bau'. Over skibet hænger det sejl vikingeskibsrekonstruktionen 'Havhingsten fra Glendalough' gennemførte sejladsen fra Roskilde til Dublin og retur i 2007-2008.

Havhingsten i Berlin september 2014

Havhingsten startede lørdagens tur genne Berlin ude fra Ost-Hafen. Her passerer de kunstværket 'Moleculemen' af Jonathan Borofsky.
Den 60-mand store besætningen roede 10 kilometer ad Spree-floden gennem Berlins centrum.
Over alt, på broer og langs floden stod berlinerne tæt for at få et glimt af Havhingsten.
Masten var lagt ned og skibets høje stævne skulle fjernes ved hver af de mange broer, skibet skulle under.
Berlins højeste vartegn, fjernsynstårnet på Alexander platz, kunne ses tydeligt fra Havhingsten under næsten hele turen.
Solen skinnede og der blev vinket fra tilskuerne - og tilbage fra skibet.
Havhingsten på Spree-floden på sin tur gennem Berlin den 6. september 2014. Berliner Dom ses i baggrunden.
Havhingsten på Spree-floden, der løber gennem Berlins centrum, den 6. september 2014. Berliner Dom ses i baggrunden.
Havhingsten på Spree-floden på sin tur gennem Berlin den 6. september 2014. På turen passerede skibet nogle af byens store attraktioner.
Havhingsten på Spree-floden på sin tur gennem Berlin den 6. september 2014. På turen passerede skibet nogle af byens store attraktioner, her på vej mod Berliner Dom.
Berlins attraktioner var et imponerende syn fra Havhingsten.
Havhingsten på Spree-floden på sin tur gennem Berlin den 6. september 2014. På turen passerede skibet nogle af byens store attraktioner, her Bodes Museum på Museum Insel. Det verdensberømte fjernsynstårn på Alexanderplatz ses i baggrunden.
Tæt ved målet. Havhingsten passerer under jernbanebroen ved Friedrichstrasse Station.
Skibets besætning havde en god dag på Spree, her på vej forbi Rigsdagsbygningen.
Fra morgenens slæb: Havhingsten og Berlins flag med 'Berliner Bär' - Berliner bjørnen.

Afrejsen fra Roskilde den 3. september 2014

Særtransport af verden længste rekonstruktion af et vikingeskib. Vikingeskibsmuseets medarbejdere og de fremmødte tilskuere holdt vejret, da kranerne løftede det 30 meter lange krigsskib ud af Roskilde Havn.
Det tog mindre end 10 minutter at få skibet placeret på blokvognen og første del af en kompliceret rejse kunne begynde. Havhingsten blev forsigtigt kørt ud på den smalle Havnevej for at sætte kursen mod syd.
Kl. 20.00 blev skibet kørt om bord på færgen til Tyskland - nu venter eventyret i Berlin.
Havhingsten fra Glendalough / The Sea Stallion from Glendalough. Foto: Werner Karrasch
Havhingsten fra Glendalough / The Sea Stallion from Glendalough. Illustration: Søren Nielsen