Dyk Ned

– kom med marinarkæologen på arbejde

Vikingeskibsmuseet viser i underetagen en ny udstilling om marinarkæologi og de spændende historier fra de første mennesker frem til vores egen tid, som havet omkring os gemmer på.

Istidens landskaber med bakker og dale ligger i dag op til 30 meter under havets overflade, og har ligget sådan, siden Stenalderhavet for tusindvis af år siden skyllede ind og oversvømmede jægerfolkets levesteder. Havet har på magisk vis forseglet de ældgamle bopladsområder under lag af sand og mudder, så marinarkæologerne i dag kan finde velbevarede rester af stenalderfolkets måltider og redskaber af træ og ben, der kun sjældent er bevaret på land.  I generationer efter har menneske besejlet havet – både med fredelige og krigeriske formål. Det har efterladt både rester anløbsbroer og forsvarsanlæg samt utallige skibsvrag fra alle tider, der ligger som tidslommer, gemt af havet.

Dyk med ned i historien

I udstillingen ”Dyk Ned – kom med marinarkæologen på arbejde” genskabes havbundens skatkammer af genstande og deres fortællinger om kulturarven fra tidligere generationer levendegøres gennem interaktive installationer og film:

”Vi kan ikke tage museumsgæsterne med ned havets overflade i virkeligheden”, siger projektleder og marinarkæolog Andreas Kallmeyer Bloch, ”Men med den her udstilling, er det muligt virtuelt at tage gæsten med der ned, hvor arbejdet foregår. Publikum får indblik i de faglige iagttagelser, spørgsmål og metoder, som marinarkæologen arbejder med, og de digitale og interaktive installationer giver museumsgæsten lov til at håndtere forskellige genstande og fornemme stemingen på havbunden”.

Udvikling gennem samarbejde

Mere end 100 studerende og en håndfuld forskere fra Roskilde Universitet har bidraget med kreative ideer, viden og konkrete installationer til udstillingen. Igennem de sidste to år har der været et tæt samarbejde om at udforske metoder og teknologier til at belyse marinarkæologien, der ellers ligger gemt væk for de fleste.

”Den oprindelige tanke var at udvikle udstillingens elementer i samarbejde med mindre virksomheder, men mødet med både studerende og forskere gav en helt anderledes dynamik. Mine ideer og tanker blev vendt og drejet, og nye muligheder og teknologier blev præsenteret. Vi har lært uendeligt meget fra dette samarbejde, og at der er blevet uddelt rigtigt gode karaktere til de studerende, er også dejligt at vide”, fortæller Andreas Kallmeyer Bloch

For at involvere andre og få friske øjne på udstillingen, og herved gøre resultatet nærværende og spændende for publikum, inviterede Vikingeskibsmuseet fire klasser fra Absalons Skole til at være prøvekaniner undervejs. Både lærer og elever deltog aktivt i evalueringer, hvilket medførte både ændringer og forbedringer:

”At den løbende evaluering af udstillingen blev foretaget i samarbejde med elever fra Absalons Skole i Roskilde, som har afprøvet installationerne, har givet fantastisk værdifuld feedback til udviklingen af udstillingen. Vi håber virkeligt at kunne fortsætte dette samarbejde i fremtiden, da børn giver fuldstændig nådesløs kritik”.

Udstillingen er klar til at tage i mod publikum, men vil løbende blive videreudviklet i de kommende år med udgangspunkt i de tilbagemeldinger Vikingeskibsmuseets får fra skoleelever, forskere, universitetsstuderende og ikke mindst museets daglige gæster.

Udstillingen har modtaget støtte fra:
  • Slots- og Kulturstyrelsen
  • D/S Orients Fond
  • Brebøllfonden
  • Beckett-Fonden
  • Dansk Dykkerservice Aps (udstyr)
  • Vangsgaard (floorgraphic)