Den udspændte båd, år 200 til 850- et eksperimental arkæologisk byggeprojekt

Den udspændte båd Slusegårdbåden bygges af bådebyggerne Hanus Jensen og Rasmus Budde Jensen.

Slusegårdbåden, der er fundet på Bornholm, dateres til omkring år 100. Hanus starter med at lave en model i 1:5, der skal vise, hvad der sker med formen, når den udspændes- erfaringer, der skal bruges, når den bygges i fuld størrelse.

Efter ca. 10 min. i svedekisten (med damp) blev modellens sider spændt ud og her tjekkes det, om den er helt ude i den rigtige facon. 

Efter modellen begynder Rasmus og Hanus at hugge båden ud, i fuld størrelse. Slusegårdbåden er oprindelig bygget i egetræ og vi havde købt en 154 år gammel egekævle, med forbavsende lidt splint.
Formen laves med udgangspunkt i den rekonstruerede tegning - og de yderligere erfaringer der blev gjort med 1:5 modellen. 

Båden bliver udhulet ved at hugge spor på tværs, og derefter kløve store stykker egetræ væk. Det er det mest effektive.
Ydersiden hugges helt færdig, inden indersiden justeres.

Endelig er båden nede i tykkelse. Siderne på den færdige båd er ikke mere end 1,5 cm foroven og 3.0 cm i bunden. Det er vigtigt at tykkelsen er helt jævn, ellers kan det gå galt når båden skal spændes ud.

Indtil båden skal spændes ud bliver den lagt i vand i, havnen. Under vand sker den mest nænsomme optørring af træ!
Hanus afprøver stabiliteten. Det kan tydelig ses, hvordan siderne går indad, henover midten af båden. Det er dem der skal spændes ud.

En måneds tid efter bliver båden igen taget op af vandet. Garvesyren i egetræet har farvet båden helt mørk.
For at forstærke skroget inden udspændning, lægges et bånd i rælingen i begge ender. Rasmus hugger en granrod til - den passer i formen. Granroden bliver passet til, forhåbentlig vil den forhindre endetræet i at flægge op.

Båden i fuld størrelse skal varmes over ild, så den bliver blød og medgørlig.

Bådebygger Morten Møller Nielsen hjælper med udspændingen.
Båden bliver sat midt mellem to bål, så den bliver varmet op fra begge sider. Båden står over varmen i en halv times tid, med så meget varme som muligt -uden den begynder at brænde. Når træet er varmet tilstrækkeligt op, kan udspændningen begynde.

Her er den færdige form på båden. Nu mangler den bare at få lagt spanter i. Skabeloner af spanterne. Spanterne skal laves af krumvokset egetræ.

Tidligt i processen blev, bådens bagbord side, ved et uheld, hugget og høvlet lidt for tynd. Det blev reddet med en forstærkning henover det tynde område.

Ved udspændningen kom der en lille sprække ved naglehovedet i stævnen, denne sprække udviklede sig senere til en flække, der ødelagde båden

Bådebyggernes arbejde resulterede altså ikke i en båd, men i en masse gode erfaringer med udhugnings- og udspændningsteknikker. En erfaring der vil blive brugt på de næste to udspændte både.