Bjergningen af skibsdelene

Marinarkæologen gør klar til at løfte de skrøbelige skibsdele ud af vandet på en tilpasset plade, som skibsdelen pakkes ind sammen med for at stabilisere og beskytte

Marinarkæologerne står over for en stor opgave, når det 800-år gamle skibstømmer skal løftes op fra havbunden. Skibstømmeret er nedbrudt af de mange år i vandet og træet er så blødt, at alle skibsdele skal afstives med plader, inde de kan løftes ud af vandet.

Inden arkæologerne fjerne vraget fra havbunden er alle dele nøje opmålt med 3D-teknologi, så skibets placering på havbunden og alle skibsdelenes indbyrdes placering kan genskabes som digitale modeller, når udgravningen er veloverstået.

Udgravningen af skibet foregår for størstedelen med hænderne, da redskaber kan skade det bløde skibstømmer.
Marinarkæologerne registrerer alle fund fra skibet, hvor de er fundet og hvordan de indbyrdes er relateret til hinanden. Først derefter kan skibet bjærges.
Håndudgravning sikrer, at skibet ikke får nye ridser i overfladen. På den måde kan arkæologerne senere analysere tømmeret for værktøjsspor og andre mærker på skibets overflader.
Marinarkæologen gør klar til at placere en skibsdel på den 'båre', der skal sikre at skibsdelen kommer uskadt frem til Vikingeskibsmuseet, hvor den skal analyseres og 3D-opmåles.
Så er skibsdelen på plads og kan nu pakkes forsvarligt ind i perforeret plastik, inden transporten til Vikingeskibsmuseet.
Marinarkæologerne anvende dette 'åg' til at løfte de store skibsdele ud af vandet.
Skibsdele på vej til overfladen for første gang i 800 år.
Efter 800 år under vand, kan skibsdelene nu endelig fortælle deres historie om en af de mest spændende perioder i udviklingen af det nordiske skib.