Fredag den 11. maj. Rester af det sidste måltid ombord

Allerede i løbet af projektets første dyk fandt arkæologerne et stort kobberkar. Karret blev bjerget den 6. maj fra vragets kabysområde, hvor maden blev lavet over åben ild, på et ildsted lavet af teglsten – nærmest som en kamin. Kobberkarret er brækket i flere stykker, og bund og sider er kun fragmentarisk bevaret. Ved udgravningen af kobberkarret blev dets trælåg også fundet og bjærget. De skrøbelige genstande bliver der taget hånd om af konservator og erhvervsdykker David Gregory fra Nationalmuseets Bevaringsafdeling.
Karrets indhold vidner om, at skibsvraget repræsenterer et øjeblik i historien. I karret fandt arkæologerne resterne af den sidste suppe i form af flere kilo ben fra okse og svin. Nede i kobberkarret fandt arkæologerne også et lerkar , hvori de bedste kødstykker måske blev opbevaret til skibets officerer.

David Gregory, Nationalmuseets Bevaringsafdeling renser det sidste bundslam af låget til kobberkarret.  Foto: Morten Johansen, Vikingeskibsmuseet.
David Gregory, Nationalmuseets Bevaringsafdeling renser det sidste bundslam af låget til kobberkarret. Foto: Morten Johansen, Vikingeskibsmuseet.
Låget til kobberkarret er nu renset og kan samles til foto. Tydelige mærker efter trænagler viser præcis hvor håndtaget skal placeres.  Foto: Morten Johansen, Vikingeskibsmuseet.
Låget til kobberkarret er nu renset og kan samles til foto. Tydelige mærker efter trænagler viser præcis hvor håndtaget skal placeres. Foto: Morten Johansen, Vikingeskibsmuseet.
Kobberkarrets ene side er netop kommet til overfladen. Som forventet er det kun karrets kanter som er velbevarede – sider og bund er i mindst 100 dele. Foto: Morten Johansen, Vikingeskibsmuseet.
Kobberkarret. Karrets bevarede kanter. Foto: Morten Johansen, Vikingeskibsmuseet.
Den sidste suppe på skibet. I resterne af kobberkarret fandt vi flere kilo ben fra både okse og svin. Muligvis har det lille glaserede lerkar, som fandtes inde i kobberkarret, været det kar, hvor de bedste kødstykker gemtes til officererne om bord. Foto: Morten Johansen, Vikingeskibsmuseet.
Op ad en container i øverste lastrum har vi opstillet et midlertidigt fotostudie, hvor genstandene fotograferes efterhånden som de bjærges. Her fotograferer Morten Johansen, Vikingeskibsmuseet den bevarede kant af kobberkarret. Foto: David Gregory