Fredag den 18. maj. Kanonkugler, kanonvisker, elevationskile, Kanonpropper og Havaripropper

Undersøgelserne har indtil nu afdækket 14 kanoner, som har arkæologerne opmålt. Foruden kanonerne, er der fundet en del udstyr til affyring af kanonerne samt ammunition.

Dykker ved kanon på skibsvraget. Morten Johansen, Vikingeskibsmuseet
Kanonvisker. For at rense kanonen og fjerne gløder fra forrige skud brugtes en visker – en trækolbe omviklet med lammeskind. Denne visker har været monteret på et tov. Der sidder stadig rester af tovet i hullet i den ene ende. Foto: Morten Johansen, Vikingeskibsmuseet.
Elevationskile som har været brugt til at indstille kanonens sigte. Efter afrensning er den som ny og man kan stadig se trykmærker efter kanonen.  Foto: Morten Johansen, Vikingeskibsmuseet.
Elevationskile som har været brugt til at indstille kanonens sigte. Efter afrensning er den som ny og man kan stadig se trykmærker efter kanonen. Foto: Morten Johansen, Vikingeskibsmuseet.
Kanonprop med diameter på 10-11 cm, som sattes i kanonen, når den ikke var i brug for at holde fugtighed ude af ladningen. Proppen har været indsmurt i voks eller talg for at holde helt tæt, der ses stadig som en let krakeleret skorpe på proppens top og sider. Foto: Morten Johansen, Vikingeskibsmuseet.
Kanonkugle til en 6 punds kanon og havariprop. Havaripropper lå klar på skibet så man hurtigt kunne stoppe en lækage – f.eks. fra et kanonskud. Foto: Morten Johansen, Vikingeskibsmuseet.
Blyplade, en såkaldt fænghulsplade. Blypladen er formet efter bagenden af kanonen og forsynet med to huller så den kan bindes fast over kanonens fænghul og hindre gnister i at antænde kanonens lunte ved en fejl. Foto: Morten Johansen, Vikingeskibsmuseet.
Martin Rasmussen, JD-Contractor på vej op i kurven med kanonkuglen. Foto: Andreas Bloch, Vikingeskibsmuseet.