Søndag den 6. maj. Så er vi i kabyssen

Allerede i løbet af projektets første dyk fandt dykkerne et kobberkar. Karret ligger i vragets kabysområde, hvor maden blev lavet over åben ild, på et ildsted lavet af teglsten – nærmest som en kamin.
Nu er det tid til forsigtigt at tage karret op – det er brækket i flere stykker og bund og sider er meget fragmenterede. Så snart dykkerne begynder at tømme kobberkarret for sand og bundslam, dukker et trælåg  frem. Låget bjærges og begejstringen breder sig hurtigt på VINA, da Marinarkæolog Staffan von Arbin melder til dykkerlederen, at der er endnu et kar inde i kobberkarret. Karret er mindre end kobberkarret, og er et utroligt velbevaret, glaseret lerkar med tre ben.

Se billedeserie fra bjærgningen og det smukke lerkar ved at klikke på et af billederne.

Søndag d. 6. maj. Allerede i løbet af projektets første dyk fandt vi dette kobberkar. Karret ligger i vragets kabysområde, hvor maden blev lavet over åben ild, på et ildsted lavet af teglsten – nærmest som en kamin. I dag skal karret tages op – det er brækket i flere stykker og bund og sider er næppe bevaret. Foto: Morten Johansen, Vikingeskibsmuseet.
Søndag d. 6. maj.  Så snart vi begyndte at tømme kobberkarret for sand og bundslam dukkede karrets låg frem. I baggrunden ses teglsten fra ildstedet.  Foto: Morten Johansen, Vikingeskibsmuseet.
Søndag d. 6. maj. Så snart vi begyndte at tømme kobberkarret for sand og bundslam dukkede karrets låg frem. I baggrunden ses teglsten fra ildstedet. Foto: Morten Johansen, Vikingeskibsmuseet.
Søndag d. 6. maj. Morten Johansen, Vikingeskibsmuseet i færd med at grave kobberkarret fri. Bunden omkring vraget er meget slammet. Den mindste uforsigtige bevægelse fra dykkeren hvirvler bunden op og ofte må man stort set arbejder i blinde. Foto: Tonni Andersen, JD-Contractor.
Søndag d. 6. maj. Kobberkarrets låg er nu bjærget og begejstringen breder sig hurtigt på VINA da Staffan von Arbin, Vikingeskibsmuseet melder til dykkerlederen, at der, inde i kobberkarret, er endnu et kar. Foto: Thomas N Andersen, Vikingeskibsmuseet.
Søndag d. 6. maj. Kobberkarrets ene side er efterhånden gravet fri.  Foto: Tonni Andersen, JD-Contractor.
Søndag d. 6. maj. Kobberkarrets ene side er efterhånden gravet fri. Foto: Tonni Andersen, JD-Contractor.
Søndag d. 6. maj. Dykket er slut. Nu mangler blot en halv times dekompression i kurven. Foto: Tonni Andersen, JD-Contractor.
Søndag d. 6. maj. I dykkerledercontaineren sidder dykkerleder Morten Baun, JD-Contractor og projektleder Jørgen Dencker, Vikingeskibsmuseet og følger – og dirigerer dykkernes arbejde på bunden. Foto: Morten Johansen, Vikingeskibsmuseet.
Søndag d. 6. maj. Karret er bjærget og fotograferes på dækket af 'VINA'. Det er et velbevaret, glaseret lerkar med tre ben. Et så velbevaret fund giver altid en sug i maven, og besætning og museumsfolk flokkes om fundet. Foto: Morten Johansen, Vikingeskibsmuseet.