Havhingsten sejler ud på TOGT!

Havhingsten under sejl i det Irske Hav 2007. Foto: Werner Karrasch

Vikingeskibsmusets imponerende langskib 'Havhingsten fra Glendalough', med sin 60-mand store besætning, drager søndag den 21. juli ud på sommerens togt. Det 30 meter lange krigsskib slår følge med vikingeskibet 'Aslak' fra Lyndby og med middelalderskibet 'Agnete' fra Middelaldercenteret ved Nykøbing F. De tre skibe stævner ud fra Vikingeskibsmuseets havn kl. 11.00 for at sætte sejl mod deres næste fælles havn på Orø.

Havhingsten og TOGTET indtager Sjælland fra søsiden.

Skibene er pakket med anderledes historiske oplevelser, og fra den 20. til den 31. juli vil de tre vikinge- og middelalderskibe – med 'Havhingsten' i front - sejle den historiske festival 'TOGTET' ud til de sjællandske byer: Roskilde, Orø, Rørvig, Kalundborg og Korsør. TOGTET er arrangeret af de historiske attraktioner i Kulturregion Midt- og Vestsjælland, der er gået sammen med turismeerhvervene og hundredevis af sjællandske frivillige om,  10 hektiske dage med besøg i fire havne, at markere regionens mange oplevelser og historier fra Danmarks vikingetid og middelalder - i tiden da Danmark blev til!

TOGTET genopliver vikingetidens travle handelspladser, middelalderens havne, de danske pilgrimme og korsriddere gennem et hav af forskellige oplevelser. Men TOGTET skal også sætte nye vinkler på de gamle historier og trækker tråde op til verden i dag. Musikere, kunstnere og forfattere sætter ord på nutidens associationer til vikingetid og middelalder og giver deres bud på, hvad fortiden kan bruges til for nutidsmennesker. Oplev boder, vikinge- og middelaldermad og Danmarks officielt bedste mjød! Deltag i værksteder og aktiviteter, hør foredrag og fordyb dig i videnshjørnet.

Jokeren, Wafande, Jim Lyngvild og et kogt vædderhoved.

I Roskilde er der fokus på maden og musikken. TOGTET inviterer til koncert med blandt andet Wafande, Pharfar, DJ Static, Jøden og Jonny Hefty. Jokeren optræder med 'Saxo-poesi' - det historiske værk 'Saxo' tilsat musik og beat. Oplev Poetry Slam over vikingeord med Danmarksmesteren 2013, Michael Dyst, og freestyle rap-battles med MikL & Fresco.
Middelalderforeningen 'Dei Gratia' genopfører på dramatisk vis skuespillet 'Blodsgildet i Roskilde' og Jim Lyngvild laver sin vikingeinspirerede vinderret fra TV3 madprogrammet 'Masterchef', hvor der blandt andet indgår et kogt vædderhoved!

Kurs mod København og Nationalmuseets vikingemarked.

Den sejlende festival drager søndag den 21. juli af sted fra Roskilde videre ud mod nye havne og nye vinkler på vores fælles historie. 'Havhingsten' sejler med hele vejen til Korsør, sidste havn i 'TOGTET', som skibene anløber den 31. juli. Herefter vil verdens længste rekonstruktion af et vikingeskib og de 60 frivillige besætningsmedlemmer sætte kursen mod København med ankomst den 10. august. Det verdensberømte skib modtages af Københavns Overborgmester, Frank Jensen, ved Toldboden, hvor skibet kan besøges til og med den 15. august, inden det rykkes ind i Frederiksholms Kanal.

Det er første gang, 'Havhingsten' anløber Danmarks hovedstad og skibet kommer til København for at deltage i Nationalmuseets store vikingemarked i gaderne omkring Frederiksholms Kanal den 17. - 18. august.

Med om bord har besætningen aktiviteter og en masse fortællinger om vikingeskibene. "Vi pakker en del af Vikingeskibsmuseet ned om bord og sejler oplevelserne med ud på sommerens rejse” fortæller Rikke Johansen, kommunikationskoordinator på Vikingeskibsmuseet. ”Hvor 'Havhingsten' kommer frem, vil besætningen invitere til 'åbent skib' og give publikum mulighed for at komme helt tæt på livet om bord og opleve det skib, der i 2007-08 gjorde den dramatiske sejlads til Dublin i Irland og retur. Skibet medbringer desuden en mobiludstilling, spændende fortællinger og en række prøv-selv vikingeaktiviteter for børn.

Følg med på hjemmesiden.

Fra det øjeblik 'Havhingsten' smider den sidste fortøjning i Museumshavnen den 21. juli og til skibet lægger til ved Toldboden i København den 10. august i, kan du følge rejsen online på vikingeskibsmuseets hjemmeside.
Om bord på skibet er der monteret kommunikations-udstyr, der gør det muligt at følge skibets sejlads med oplysninger om kurs, fart og position. Oplysningerne sendes fra skibet via satellit til hjemmesiden ca. hvert 15. minut. Museumsinspektør Louise Henriksen, der er besætningsmedlem på 'Havhingsten', skriver rejsebreve undervejs om livet om bord. Så følg med – måske kommer vi til en havn nær dig!