Arabiske mønter, bidesølv. Foto: Vikingeskibsmuseet
Arabiske mønter og bidesølv. Foto: Vikingeskibsmuseet

I vikingetiden brugte man mønter i Norden. Men der kunne være stor forskel hvor meget de var værd, og hvordan man betalte med dem.

Byttehandel var almindeligt i vikingetiden. Folk mødtes på markedspladser og byttede vare fra deres eget gård til ting, de manglede. Det kunne være redskaber, tøj og dyr eller luksusgenstande som smykker og glas.

I løbet af vikingetiden blev sølv mere almindeligt at handle med. I starten var sølvet som en vare, hvor man betalte efter vægt. Senere blev det lavet til mønter, hvor man betalte med et antal mønter. Der stod ikke en værdi på mønterne, som vi kender i dag.

Købte man kun småting, var en hel sølvmønt for værdifuld. Man klippede derfor mønten i stykker. I dag findes der masser af halve eller kvarte mønter fra vikingetiden.

Man kunne også betale med ” bidesølv” – en sølvbarre eller et sølvarmbånd, som man klippede i passende stykker.

Fakta: Guld blev ikke brugt til mønter, men til smykker og andet. 

Sølvet kom til Danmark fra udlandet. Meget blev stjålet i England og Frankerriget (Tyskland, Frankrig, Holland). Vikingerne fik også sølv som betaling for deres handelsvarer. Noget sølv kom fra Rusland og Orienten som betaling for vikingernes arbejde som lejesoldater. Lejesoldaternes løn kaldte man sold.

Det var altså udenlandske mønter, som blev brugt i Danmark. Vikingerne lavede også mønter selv. De efterlignede de udenlandske mønter, for dem havde folk tillid til. Der findes derfor mønter med ulæselige bogstaver, der efterligner arabisk skrift

I slutningen af 900-tallet begyndte kongen at lave mønter i Danmark med kongens navn på. Da Svend Estridsen var konge (1047-74), var det blevet helt almindeligt.

Svend Estridsen var ikke populær som konge. Men ved at få sølvmønter med sit navn på, viste han sin magt. Folk fik lettere ved at acceptere ham som konge. Den almindelige befolkning lærte ham at kende ved hjælp af mønterne.

Man lavede mønter i de store byer. En by var vigtig, når der blev slået mønt. Det er en hjælp, når vi i dag skal prøve at afgøre en bys vigtighed.

af: Kristian Helmersen