En æstetisk Vikingeskibshal

Vikingeskibshallens mægtige betonhvælvinger er et arkitektonisk værk, der danner en æstetisk ramme om nationale klenodier: Vikingeskibene fra Skuldelev. Bygningen er fredet for sin udstråling, sit materialevalg og sin funktionalitet samt for sine omgivelser og sin placering i vandkanten, hvor de store glasfacader forbinder de gamle skibe med fjorden. Bygningen skal fortsat fremstå monumental og rå og de mange skader efter stormfloden i 2013 skal udbedres. Samtidig skal hallen føres ajour med nutidens standarder for minimalt energiforbrug, tilgængelighed for kørestolsbrugere og begrænsning af UV-stråling.
Vikingeskibsmuseet har haft en indledende og meget frugtbar dialog med Vikingeskibshallens arkitekt Erik Christian Sørensen. Frem til sin død i 2011 kom han med flere forslag til restaurering og ombygning, og flere af hans tanker og ideer indgår i Helhedsplanen. Her vises fx en af Erik Christian Sørensens første skitser til, hvordan kildeløbet og Fjordstien kan omlægges, så Vikingeskibshallen kommer til at ligge på en 'ø' og dermed skaber et naturligt omkranset betalingsområde.
Det centrale rum i Vikingeskibshallen er fuld af lys og luft og opført i tre niveauer for at skabe et harmonisk udtryk omkring de fem udstillede originale vikingeskibe.

Alle viste skitser er ideoplæg til inspiration. Den endelige udformning og placering af bygninger og anlæg bliver bearbejdet i forbindelse med arkitektkonkurrence.