Havhingsten fejrer 10-års dag

Den 4. september 2004 blev Havhingsten fra Glendalough navngivet af Hendes Majestæt Dronningen og derefter søsat af den 60-mand store besætning med hjælp af Vikingeskibsmuseets frivillige bådelaug.

Havhingsten er med sin længde på hele 30 meter verdens længste rekonstruktion af et vikingeskib. Det originale skib - Skuldelev 2 - står udstillet i Vikingeskibshallen sammen med de fire andre skibe, der i 1962 blev udgravet ud for Skuldelev i Roskilde Fjord.

Skibet blev verdensberømt, da det gennemførte den spektakulære forsøgsrejse fra Roskilde, nord om Skotland til den irske hovedstad Dublin i 2007, og tilbage til Roskilde syd om England i 2008. På rejsen gjorde skibet stop i mange havne, og det var muligt at følge skibes sejlads via satellitkort på Vikingeskibsmuseets hjemmeside. Det blev en kæmpe formidlings succes - 1,5 million brugere fulgte med i gennem de 14 uger rejsen i alt varede.

Havhingsten fejrer sin 10-års fødselsdag langt fra Roskilde. Skibet er netop i dag, den 4. september 2014, ankommet til Berlins havn, for at blive klar til paraderoning gennem byen lørdag den 6. september og Dronningens besøg sammen med Forbundspræsident Gauck den 9. september i forbindelse med åbningen af udstillingen ’Die Wikinger’ og ’Vikingeskibsmuseets udstilling ’Schiffe der Wikinger’ i Martin-Gropius-Bau.

I dagens anledning har vi samlet nogle af de smukkeste billeder fra Havhingstens mange rejser.

Billederne er taget af fotograf Werner Karrasch.
» Klik på et af billederne for at se dem større og som serie.

Klik på billedet for at se dem større

4. september 2004. Hendes Majestæt Dronningen navngiver den nybyggede Skuldelev 2-rekonstruktion 'Havhingsten fra Glendalough'
Skibet er udstyret med 60 årer - og 60 skjolde, der er monteret langs skibets øverste kant, essingen.
Havhingsten blev bygget på Vikingeskibsmuseets bådeværft i årene 2000 - 2004.
De første år sejlede Havhingsten med ufarvet sejl, her er skibet fotograferet på forsøgsrejsen til Norge i 2006.
Klipper og skærgård gave en smuk og anderledes baggrund for fotografens leg med Havhingstens skygge.
Afrejsedag 2007. Kursen er sat mod Irland.
21. juli 2007 runder Havhingsten 'Cape Wrath', det vestligste punkt på det skotske fastland.
Langskib i storslået landskab nær Loch Inver 23. juli 2007.
Havhingsten sejlede med en besætning på 60 mænd og kvinder på forsøgsrejsen i 2007. Der blev skiftet besætning undervejs, og mere end 100 deltog som besætning i løbet af rejsen.
Den 26. juli 2007sejlede Havhingsten ved Inverie i smuk, strålende sol.
Roning med masten nede ved Isle of Carna den 29. juli 2007.
Havhigsten passerer Duart Castle tæt ved the Caledonian Canal den 29. juli 2007.
Roning ud for Port Ellen ved øen Islay den 31. juli 2007.
'Stormy Monday'. Sejlads i stormende kuling i det Irske Hav, mandag den 6. august 2007.
14. august 2007 sejlede Havhingsten ind til en storslået modtagelse i Dublin.
Afrejse fra Dublin 29. juni 2008. Fotoet er taget på strækket fra Dublin til Howth.
Lavvande i Wicklow. 3. juli 2008.
Sejlet rebes af gasterne i midtskibet.
Sejladsen fra Howth til Wicklow 3. juli 2008
Havhingstens ror er placeret på styrbordside og er fastholdt til skibet med en birkevidje lavet af et snoet birketræ.
Aftensejlads på strækket fra Wicklow til Torquay den 6. juli 2008.
Strækket fra Wicklow til Torquay bød på krappe bølger den 7. juli 2008.
På strækket fra Portsmouth til Ramsgate den 14. juli 2008, sejlede Havhingsten forbi de hvide kalkklipper ved Beachy Head.
Fra Den Helder i Holland på vej hjem mod Danmark den 1. august 2008.