Den 6. december blev Vikingeskibsmuseet ramt af ekstremt forhøjet vandstand

Vikingeskibsmuseet personale oplevede det dramatiske døgn på første hånd. Vi har samlet en lille del af billederne, der til sammen giver et godt indtryk af de mange timer samarbejde om at sikre vikingeskibene.

Billederne er taget af:

Pernille Simonsen, medarbejder i Museumsbutikken, der havde udsigt til det stigende vand hele den 6. december, og som mødte ind næste morgen til oprydning og rengøring og af Vikingeskibsmuseets grafiker, der foruden natlige pumpevagter, også fik tid til at fange de kaotiske omgivelser 'dagen derpå'.

Den dramatiske udvikling, time for time, set af medarbejder i Museumbuikken, Pernille Simonsen:

Før stormen for alvor fik presset vandet ned i fjorden. Beredskabsstyrelsen, Hjemmeværnet og Midt- og Vestsjællands Politi havde sammen med Vikingeskibsmuseets personale sikret Vikingeskibshallen ude- og indefra.
Vandstanden er 6. december kl. 15.56 165 cm over daglig vande. Prognosen siger, at vandstanden skal stige til omkring 170 cm. Det blev til hele 206 cm!
Bølgerne slår ind over molen og græsset ved Vikingeskibshallen.
Der er ingen, der kan mindes, at vandet har stået så højt i Roskilde før.
Det var et kedeligt syn, der mødte oprydningsholdet. Masser af vraggods, vandet har efterladt, da det trak sig tilbage, en væltet kopi-runesten og et undermineret dansegulv.
Museumsbutikspersonalet mødte ind til synet af plastikindpakkede vikingeskibe i strålende vintersol. Det er næsten symbolsk.
Det er besluttet, i samråd med Nationalmuseets bevaringsafdeling, at lade plastikafdækningen blive liggende, indtil vinduesafskærmningen er væk, for at beskytte skibene mest muligt mod støv.
Og dagens omsætning: Vand i kassen fra det sæsonlukkede billetsalg på Museumsøen.

Morgentur på Museumsøen lørdag den 7. december, Fotos: Mette Kryger

Vandet stod stadig meget højt da solen stod op dagen efter stormfloden. Det er svært at forestille sig, at vandet blot otte timer tidligere stod 45 cm højere.
Vandet stod stadig meget højt, da solen stod op dagen efter stormfloden. Det er svært at forestille sig, at vandet blot otte timer tidligere stod 45 cm højere.
Vandet steg til mere end 50 cm over overfladen på Museumsøen, men nåede alligevel ikke langt op på de landsatte skibe. Vagthold holdt løbende øje med vandstanden og skibenes tilstand gennem natten.
Hele Museumsøen blev oversvømmet i løbet af natten. Stierne blev til floder og dansegulvet rev sig løs fra underlaget.
Alle bygninger på Museumsøen var blevet sikret med barrikader af sandsække, men vandet steg til et så højt niveau, at det alligevel trængte ind. Alle møbler var blevet båret i sikkerhed på 1. sal, mens tunge maskiner blev holdt vandfri ved konsta
Bygningerne på Museumsøen var blevet sikret med barrikader af sandsække, men vandet steg til et så højt niveau, at det alligevel trængte ind. Alle møbler var blevet bragt i sikkerhed på 1. sal, mens tunge maskiner blev holdt vandfri ved konstant pumpning.
Alle ting, der ikke var surret eller fortøjet, er blevet flyttet rundt af vandet. Her ses den mere end 120 cm i diameter store egetræsrod, der udstilles på værftspladsen.
Alting, der ikke var surret eller fortøjet, er blevet flyttet rundt af vandet. Her ses den mere end 120 cm i diameter store egetræsrod, der udstilles på værftspladsen.
De skibe, der forsat er i vandet var blevet trukket i bølge- og vindlæ syd om bygningerne på Museumsøen.
De skibe, der forsat er i vandet, var blevet trukket i bølge- og vindlæ syd om bygningerne på Museumsøen.
Der er ingen tvivl om, at mange drog et lettelsens suk, da vinden og bølgerne lagde sig i løbet af de tidlige morgentimer.