Udstillingsåbning i Berlin 9. september 2014

Pressemøder, interviews, dronningebesøg i Havhingsten og åbning af udstillingerne 'Die Wikinger' og 'Schiffe der Wikinger'. Så absolut en god - og travl - dag i Berlin

Efter fire dage med 'Havhingsten' i Berlin oprandt dagen, hvor den store, international vikingeudstilling 'Die Wikinger' skulle åbnes af Dronningen og Forbundspræsident Gauck. Samtidig åbner Vikingeskibsmuseets særudstilling 'Schiffe der Wikinger' også i Martin-Gropius-Bau. I udstillingen kan publikum stifte bekendskab med Vikingeskibsmuseets hjerteblod, nemlig at rekonstruere, bygge og sejle vikingeskibe. Gennem hele udstillingsperioden vil Vikingeskibsmuseets bådebyggere arbejde på byggeriet af en mindre båd fra vikingetiden.

Dagen indledtes med pressemøde i Martin-Gropius-Bau. Her var der stor interesse for vores bådebygger værksted, og direktør Tinna Damgård-Sørensen blev interviewet til blandt andet TV-avisen og ZDF. ARD og flere tyske radiostationer lavede interview med bådebyggerne.

Efter pressemødet besøgte Dronningen og Forbundspræsidenten 'Havhingsten'. Begge viste meget stor interesse for Vikingeskibsmuseets arbejd og stillede mange spørgsmål til Vikingeskibsmuseets direktør, Tinna-Damgård-Sørensen, og til Havhingstens skipper, Carsten Hvid.

Dagen sluttede i 'Abgeordnetenhaus von Berlin', hvor de officielle taler blev holdt, inden de inviterede gæster fik lov at se udstillingerne.

Klik på billederne for at se dem større

I Vikingeskibsmuseets udstilling 'Schiffe der Wikinger' arbejder bådebyggere på en rekonstruktion af en mindre båd fra Vikingetiden. Arbejdet kan følges gennem hele udstillingsperioden.
Pressekonference med Per Kristian Madsen, Direktør for Nationalmuseet, Tinna Damgård-Sørensen Direktør for Vikingeskibsmuseet, Michael Eissenhauer, Generaldirektør for Staatlichen Museen zu Berlin, Michael Eissenhauer. Matthias Wemhoff, Direktør for Museums für Vor- und Frühgeschichte.
Ved formiddagens presseevent fik de mange journalister og fotografer lov som de første at opleve Roskilde 6-skibet i det imponerende 'Lichthof' i Martin-Gropius-Bau.
Roskilde 6-skibet står i det store, centrale udstillingsrum i 'Martin-Gropius-Bau'. Over skibet hænger det sejl vikingeskibsrekonstruktionen 'Havhingsten fra Glendalough' gennemførte sejladsen fra Roskilde til Dublin og retur i 2007-2008 med.
Dronningen og den tyske Forbundspræsident Gauck besøgte Havhingsten mens den lå til kaj i Berlin.
Først så gæsterne skibet fra kajen, inden de blev inviteret om bord af skipper Carsten Hvid.
Dronningen og Forbundspræsidenten blev inspireret af besøget i Havhingsten til at dele deres egne historier med relation til søfart og skibe. De fik fortalt om Havhingsten fra Glendaloughs rejse til Irland af skipper Carsten Hvid og talte om skibsbygning med direktør for Vikingeskibsmuseet, Tinna Damgård-Sørensen.
Dronningen besøgte det 30-meter lange vikingeskib i selskab med den tyske Præsident Joachim Gauck og hans partner Daniela Schadt.
Dronningen stillede efterfølgende op til interviews, hvor hun blandt andet fortalte, at hun synes arbejdet med vikingernes skibe er "Fantastisk".
Forbundspræsidenten og Dronningen modtog begge en flaske mjød og Vikingeskibsmuseets seneste publikation 'The World in the Viking Age' som erindring om besøget i Havhingsten.
Dronningen stillede efterfølgende op til interviews, hvor hun blandt andet fortalte, at hun ønskede at hendes børnebørn en dag ville få mulighed for at sejle vikingeskib.
Efter besøget kunne de mange tilskuere igen komme om bord på skibet.
Glade besætningsmedlemmer og personale fra Vikingeskibsmuseet gennemførte dronninge-besøget sammen med direktør Jens Müller, VisitRoskilde og Vikingeskibsmuseets bestyrelsesformand og borgmester i Roskilde, Joy Mogensen.
Udstillingerne i 'Martin-Gropius-Bau' åbnede for inviterede gæster senere samme dag.
Dronningen og Forbundspræsident Gauck åbnede sammen vikingeudstillingen 'Die Wikinger' i Berlins storslåede udstillingshus 'Martin-Gropius-Bau'. Her ses de ved opstillingen af Roskilde 6-skibet, der er det hidtil længste vikingeskib, der er fundet. Over skibet hænger det sejl vikingeskibsrekonstruktionen 'Havhingsten fra Glendalough' gennemførte sejladsen fra Roskilde til Dublin og retur i 2007-2008 med.
Dronningen holdt åbningstale, hvor hun gik uden for manus og begejstret talte om den nyfundne Lellinge-ringborg.
Roskilde 6-skibet med Havhingstens sejl. Vikingeudstillingerne i Martin-Gropius-Bau er bestemt noget helt særligt.