udsendt den 02/07-2014

Børn er Vikingeskibsmuseets nye kulturambassadører

Tirsdag den 8. juli kl. 14 er der ilddåb for fire ny udklækkede kulturambassadører, der for første gang skal afprøve deres viden om vikinger og vikingeskibe.
Børn fra Klub Kildegården ombord i Havhingsten.

De fire nye kulturambassadører er helt særlige - ikke kun fordi de brænder for at fortælle om Roskildes kultur og historie - men de skiller sig især ud i kraft af deres alder - de er nemlig bare 10 - 12 år!

Kulturambassadørerne kommer fra Roskildes ’Klub Kildegården’ og har påtaget sig opgaven med at vise 21 børn fra ’Klub Fristedet’ i Ålborg rundt på Vikingeskibsmuseet. Her skal ambassadørerne fortælle om Roskildes berømte vikingeskibe, men de har også valgt at sætte fokus på vikingernes tøj, handelsvarer og våben i deres fortællinger. Børnene har lagt vægt på, at alle gæsterne selv skal prøve kræfter med vikingetidens udfordringer. På torsdag er aktiviteten at ’riste runer’, så børnene fra Ålborg får deres helt egen runestav med hjem, som et minde om besøget på Vikingesskibsmuseet.

Alle fire kulturambassadører har deltaget i de klubeftermiddage, Vikingeskibsmuseet har tilrettelagt for Klub Kildegårdens brugere over det seneste år. Her har børnene, gennem i alt otte besøg, fået vikingetiden ind under huden og afprøvet mange forskellige aktiviteter, der kaster lys over fortiden på en inddragende og aktiverende måde. De har blandt andet bagt fladbrød, syet skindpunge, kæmpet som vikinger, lavet tov, leget vikingelege, ristet runer og til slut også været ude at sejle.

Klub Kildegården og Vikingeskibsmuseet indledte samarbejdet om klubeftermiddagene for at skabe et dybere samarbejde mellem klub, skole og museum. Tilslutningen fra børnene var allerede fra første klubeftermiddag langt større end forventet. Den store interesse førte til idéen om engagerede Kulturambassadører, hvor børn formidler til børn, og bliver de eksperter, der både kender historien og ved, hvordan den bedst bliver spændende for andre på samme alder.

Og der er ingen tvivl om, at de nye Kulturambassadører for alvor har taget opgaven på sig: De har erhvervet sig ekstra viden om både Vikingeskibsmuseet og om, hvordan man bedst formidler den viden til andre. Så nu er de klar til at give børnene fra Klubben i Ålborg en rigtig god oplevelse og indblik i, hvad Vikingeskibsmuseet kan tilbyde turister og borgere i Roskilde.

Det er planen, at Kulturambassadørerne skal være fast tilknyttet til Vikingeskibsmuseet, og på den måde lære mere om vikingetiden, museet og samtidig udvikle deres evner for formidling.

Klub Kildegården og Vikingeskibsmuseet ønsker, at ambassadørerne vil være med til at øge kendskabet til Roskildes spændende fortid ved at formidle til familie, venner, andre klubber eller måske vise deres egen klasse rundt.

For Vikingeskibsmuseet er samarbejdet også en hel unik mulighed for at komme i kontakt med en meget vigtig brugergruppe. Vikingeskibsmuseet underviser ca. 10.000 skoleelver hvert år og Kulturambassadørernes meninger om museets formidling og undervisning vil i fremtiden blive taget i betragtning, når der udvikles nye formidlingstilbud. Kulturambassadørerne er på den måde med til at skabe mere kvalificerede og målrettede tilbud til andre børn på museumsbesøg.

Som tak for indsatsen den 8. juli vil ambassadørerne modtage et gavekort til en biograftur.

Af: Rikke Tørnsø Johansen