udsendt den 05/08-2016

Moderne by-oldermand velsigner trækulsmile

Årets festival på Vikingeskibsmuseet byder traditionen tro på rygende trækulsmiler - Borgmester Joy Mogensen tænder miler og velsigner trækulsbrændingen fredag den 12. august kl. 10.00.
Oplev milebrænding på Vikingeskibsmuseet den 13. - 14. august 2016

Vikingeskibsmuseet afholder igen i år den traditionsrige maritime festival 'Håndværk og vikinger', hvor alle aspekter af de maritime håndværk - fra vikingetid til nutid - demonstreres, så alle kan være med, og selv prøve fortidens teknologi.

Særlig spektakulært er åbningen af de store trækulsmiler, der har ulmet og oset i timer, inden kulsvierne i røg og damp kan åbne og afsløre milernes kulsorte 'guld'.

At svide trækul er et ældgammelt håndværk. I vikingetiden havde man allerede brugt jern i over tusind år – til knive, økser, sværd og skibsnagler. Men for at fremstille og smede jern skal man kunne opvarme ovnen og essen til meget høj temperaturer - helt op på 1.200-1.300 grader -og så duer almindeligt brænde ikke – der skal der trækul til.
Trækul udvindes på traditionel vis i en mile – et stort, omhyggeligt opstablet, langsomt brændende bål, dækket med granris og jord. Temperaturen i milen når op mod 1000 grader, og trækullet fremkommer ved en forbrænding, med reduceret tilførsel af ilt. Kulsvierne styrer brændingen og får først alt vandet, som er i træet, til at fordampe. Derefter udvikles brændbar luft, som optages i kullet.

Borgmesteren tænder den første mile

Efter en omhyggelig opbygning af milen, skal den tændes. Det var traditionelt en højtidelig ceremoni, udført af byens oldermand - en tradition vi vil genskabe med tændingen af festivalen første mile.

Det er en stor ære, at Roskildes borgmester - og Vikingeskibsmuseets bestyrelsesformand - Joy Mogensen - har taget imod invitationen, til at tænde festivalen første mile, lavet af 3-5 kubikmeter brænde, der skal ulme i 36 timer, før trækullen er klar.
Borgmesteren tænder milen fredag den 12. august kl. 10.00, for at den skal være klar til at blive åbnet dagen efter kl. 16, blandt publikum på festivalen.

Inden milen tændes, vil Borgmesteren velsigne milen mod de fire verdenshjørner med ordene' "Gid, vi må få en god brænding" og give milen en øl, efter devisen: 'Hvad, der er godt for dig, er godt for milen'.

Når først milen er tændt, skal den overvåges konstant - såkaldt milevagt. "Hvis, der brænder hul på milen, får man et bål, ikke en trækulsbrænding, og det skal slukkes hurtigst muligt", fortæller museumsformilder Hans P J Nielsen fra Vikingeskibsmuseet. "Milevagterne sover ikke, så længe brændingen er i gang. Vi stikker ind i milen, for at mærke, hvor langt trækulle er ude mod tørveoverfladen og flytter brændingen til de områder af milen, der er mindst udviklet. Borgmesteren er velkommen til at blive hele natten, det er en stor oplevelse", slutter Hans.

Invitation til pressen til at deltage i velsignelse og tænding af Festival-milen:

Pressen er velkommen fredag den 12. august kl. 10.00, når borgmester Joy Mogensen tænder op i den første mile.

Kontakt på dagen:
Presseansvarlig på Vikingeskibsmuseet

Fakta om Festivalen:

Festival 'Håndværk og vikinger' 2016
Vikingeskibsmuseets årlige, maritime festival der sætter spot på håndværk og vikinger. Publikum får mulighed for at opleve og afprøve de traditionelle, maritime håndværk, der er gået i arv fra vikingetid helt op til i dag. Aktiviteterne er nøje udvalgt, så alle kan deltage - store som små!
Børn og deres forældre kan bygge modelvikingeskibe og lade dem dyste mod hinanden i 'Roskilde træbådsræs for modelskibe'.
Festivalen får også besøg af heste, rovfugle og de særlige spelsau, en nordiske fårerace, der er meget tæt på de oprindelige vikingetidsfår.

Hvor: Vikingeskibsmuseet i Roskilde, Vindeboder 12, 4000 Roskilde
Hvornår: Weekenden den 13. - 14. august 2016.
Festivalpladsen er åben begge dage: kl. 10.00 - 17.00

Entré til festivalen og Vikingeskibsmuseet: Gratis entré for børn 0 - 17 år. 120,00 DKK for voksne.

Sejlture kan tilkøbes for 100,00 DKK pr. gæst. Begrænsede pladser til børn, der minimum skal være 4 år.

Af: Rikke Tørnsø Johansen