udsendt den 05/08-2013

Danske vikinger ’angriber’ Sydsverige tirsdag aften

Det danske vikingeskib ’Havhingsten fra Glendalough’ sejler i disse dage rundt i Øresund, og går tirsdag aften for første gang mod en svensk havn, formodentlig Höganäs eller Båstad, alt efter vind og vejr. ”Vi glæder os meget til at besøge Sverige, så vi også kan få vist svenskerne vores flotte langskib”, siger Ivan Jakobsen fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde, der sejler med som koordinator om bord.

’Havhingsten’ er en rekonstruktion af et af de fem skibe, der blev fundet  og udgravet i Roskilde fjord i 1962. Skibet sejlede i 2007 nord om Skotland til Dublin i Irland og syd om England tilbage til Roskilde i 2008. Det er verdens største rekonstruktion af et vikingeskibsfund, der anløber en svensk havn;  ca. 30 meter langt og 3,8 bredt. Langskibet er vikingetidens vigtigste angrebsvåben, og en særdeles effektiv krigsmaskine, bygget til fart og troppetransport.

Men ’Havhingsten’ og besætningen på 55 mand, kommer til Sverige med absolut fredelige hensigter. ”Vi er her først og fremmest fordi vi gerne vil ud og præsentere ’Havhingsten’ og Vikingeskibsmuseet i Roskilde, for publikum i sommerlandet, og heldigvis har vinden nu givet os mulighed for et første besøg i Sverige. Det bliver forhåbentlig ikke det sidste!”, slutter Ivan Jakobsen.

Desværre er der udsigt til et kort besøg hos broderfolket. Formodentlig allerede onsdag formiddag begynder ’Havhingsten’ at gøre klar til at sejle videre. Lørdag slutter sommertogtet i København, hvor Overborgmester Frank Jensen tager imod på Nordre Toldbod. Her skal skibet ligge en lille uge, inden det skal deltage i et vikingemarked ved Nationalmuseet, i weekenden d. 17.-18. august.

Af: Ivan Jakobsen