udsendt den 14/09-2015

Foredrag: 'Vikingeskibet, der ikke kunne sejle...'

Torsdag den 17. september giver Vikingeskibsmuseets Venneforening mulighed for at høre foredrag om den imponerende, norske vikingeskibsrekonstruktion 'Saga Oseberg'.
Denne sommer besøgte det norske vikingeskib 'Saga Oseberg' - under stor pressebevågenhed og publikumsinteresse - Vikingeskibsmuseet. Formålet med besøget var at gennemføre en række testsejladser i samarbejde med Vikingeskibsmuseets sejladseksperter. Foto: Werner Karrasch

Den første rekonstruktion af det norske Osebergskib sank på bare 20 sekunder under sin første testsejlads i 1987, og ingen troede sidenhen på, at skibet overhovedet var sejldygtigt.
Efterfølgende er der gennemført et minutiøst rekonstruktionsarbejde, der i 2012 førte til, at rekonstruktionen 'Saga Oseberg'- som skibet er navngivet - kunne søsættes i Tønsberg i det sydlige Norge, ikke langt fra fundstedet af det originale skib fra 820.

Denne sommer besøgte 'Saga Oseberg' - under stor pressebevågenhed og publikumsinteresse - Vikingeskibsmuseet. Formålet med besøget var at gennemføre en række testsejladser i samarbejde med Vikingeskibsmuseets sejladseksperter.
» Se film fra den første testsejlads af Saga Oseberg her...

Foredraget den 17. september byder på hele to foredragsholdere: Bådebygger Thomas Finderup fortæller om det omfattende arbejde med at bygge det 22 meter lange, rigt dekorerede vikingeskib og Vikingeskibsmuseets skibsrekonstruktør, Vibeke Bischoff, redegør blandt andet for den nye, væsentlige viden om skibets konstruktion og detaljer, der er karakteristisk og afgørende for Osebergskibets særlige skrogform. Foredragene kommer også ind på skibets uldsejl, riggens opbygning og, hvad årets testsejladser afslørede om Saga Osebergs præsentationer til søs.

Fakta:
Foredraget finder sted torsdag den 17. september 2015 kl. 19.30 i Vikingeskibshallen, og er gratis for Venneforeningsmedlemmer med ledsager. Foreningens medlemmer har fortrinsret til arrangementet, overskydende billetter sælges i døren til ikke-medlemmer for 50,00 kr.

Foredragsholdere: Vibeke Bischoff, skibsrekonstruktør, Vikingeskibsmuseet og Thomas Finderup, bådebygger.

Foreningen 'Vikingeskibsmuseets Venner' har til formål at støtte Vikingeskibsmuseets udvikling og arbejde. Foreningen arrangerer blandt andet to årlige foredragsrækker om emner indenfor museets faglige område.

Foreningens medlemmer nyder godt af en række fordele:

• Fri adgang til foredrag og andre aktiviteter arrangeret af foreningen
  • Fri adgang for to personer til Vikingeskibsmuseet
  • Mulighed for at købe museets egne publikationer og varer fra museumsbutikken med en fordelagtig rabat.

Du kan læse mere om Venneforeningen og medlemsfordele her:
» Link til Vikingeskibsmuseets venneforening (internet link)...

Af: Rikke Johansen