udsendt den 25/09-2014

Gymnasieelever til forskermøde på Vikingeskibsmuseet

80 elever fra Roskilde Gymnasium tager forskerbriller på og ser vikingetiden i et nyt, globalt perspektiv.

Nutidens Istanbul forbinder, ligesom sin forgænger Konstantinopel - vikingernes 'Miklagård', Sortehavet med Middelhavet. 800-tallets søfart skabte forbindelser fra de yderste egne af Skandinavien til Middelhavet, og fra Den Persiske Golf til Kina. Gymnasieelever arbejder med deres tolkninger af, hvordan verden forandredes i vikingetiden.

Forskermøde for gymnasieelever fra Roskilde Gymnasium på Vikingeskibsmuseet tirsdag den 7. oktober 2014 kl. 12 - 15.

Vikingeskibsmuseet viser i år den internationale særudstilling 'The World in the Viking Age', der sætter vikingetiden i et nyt, globalt perspektiv.
Som led i de tilhørende aktiviteter, inviterer Vikingeskibsmuseet til forskermøde. Her får 80 gymnasieelever fra Roskilde Gymnasium muligheden for at fremvise deres fortolkninger af vikingetiden for et tre af de forskere, der har bidraget med indhold til særudstillingen.
Den viden udstillingen formidler, er baseret på helt ny forskning, der kaster nyt lys over udviklingen af handel på tværs af kontinenter, og fortæller en ikke tidligere kendt verdenshistorie om skibe, mennesker og ting på rejse - fra de yderste egne af Skandinavien til Middelhavet og fra Den Persiske Golf til Østafrika og Kina.

'Kan gymnasieelever bidrage til ny forskning?'

Samarbejdet med gymnasiet fokuserer på forskerens rolle i arbejdet med at afdække fortidens samfund, og inviterer eleverne til selv at bidrage med deres egne fortolkninger af vikingetiden. Gymnasieeleverne medbringer deres bidrag i form af korte film, der både vises for museets gæster på skærme i Vikingeskibshallen, og for de indbudte forskere. Fortolkningerne har eleverne udarbejdet i ugerne op til mødet, hvor de blandt andet har besøgt Vikingeskibsmuseet og arbejdet med vikingetiden på gymnasiet.

De tre forskere, eleverne kommer til at møde og sparre med er: Arkæolog og Ph.d. Kristoffer Damgaard, der er forsker ved Københavns Universitet, Marinarkæolog og Ph.d. Athena Trakadas, der er lektor ved Syddansk Universitet og cand.mag. Louise Kæmpe Henriksen, historiker og ansvarlig for særudstillingen.

Mødet indledes med indlæg fra de tre forskere, der hver giver indblik i deres forskningsprojekter og deres bidrag til udstillingen, hvorefter der vil være paneldebat. Her får eleverne mulighed for at stille spørgsmål til eksperterne. Som afslutning bliver elevernes film afsløret, og et par udvalgte grupper fremlægger deres overvejelser omkring udarbejdelsen af produktionerne.

Fakta:

Pressen er velkommen til at deltage på forskermødet og også velkommen til at følge arbejdet i klasserne inden mødet med forskerne.

Deltagende klasser: 2. x, 2. y og 3. y fra Roskilde Gymnasium
Deltagende lærere: Bolette Holmberg Anisimov, Thomas Schausen og Lars Nielsen

Forskerne: Ph.d. Kristoffer Damgaard, Ph.d. Athena Trakadas og cand.mag. Louise Kæmpe Henriksen

Af: Rikke Tørnsø Johansen