udsendt den 30/10-2013

Særudstilling i november 'Valhalla på Vikingeskibsmuseet'.

Vikingeskibsmuseet slår dørene op for Odin, Thor og Loke, når tegneren og forfatteren Peter Madsen udstiller originaltegninger til den verdenskendte tegneserie ' Valhalla'.
'Valhalla på Vikingeskibsmuseet' 3. november til 1. december. Copyright: Peter Madsen

Søndag den 3. november rykker Peter Madsens verdenskendte tegneserie 'Valhalla' ind i Vikingeskibshallen. Med udstillingen åbner museet dørene for Odin, Thor og Loke og viser, hvordan de gamle nordiske guder fik liv på papiret.

Udstillingen kan opleves fra den 3. november – 1. december og ledsages af foredrag, workshops, filmvisning og signering af tegneserier. Hele programmet kan ses på www.vikingeskibsmuseet.dk.

Peter Madsens 'Valhalla'

Vikingetidens mytiske fortællinger taler til et stort og mangfoldigt publikum. For mange danskere er Peter Madsens tegneserie 'Valhalla' det første møde med helte og skurke fra Asgård, Midgård og Udgård.

Album 1 i Valhallaserien, 'Ulven er løs', udkom i 1979. Det 15. og sidste album, 'Vølvens syner', blev udgivet i 2009 på 30-års dagen for udgivelsen af første album. Den prisbelønnede Valhallaserie er udkommet på 11 sprog, og bind 1 er indtil nu solgt i over 100.000 eksemplarer alene i Danmark.

Udstilling af skitser og farvelagte originalsider

Udstillingen går tæt på arbejdet med tegneserien fra de første skitser til de farvelagte originalsider. Peter Madsens nutidige tolkning af guderne ledsages af vikingernes egne gudefortællinger og fund af gudefigurer fra vikingetiden. Udstillingen skaber et samspil mellem den historiske og arkæologiske viden, og den mere moderne og folkelige fortolkning – men åbner også for, at publikum kan danne deres egne fortolkninger og billeder.
Tegneserien er et medie fuld af kreativitet og fantasi. Den repræsenterer en anderledes måde at fortælle historie på, og giver et farverigt, legende og humoristisk modspil til de fem originale vikingeskibe.

Udstillingen er støtte af Roskilde Kommune
Tegnematerialer til workshop er sponsoreret af Creas

Invitation til udstillingsåbning for pressen lørdag den 2. november kl 14.00

Udstillingen åbner for publikum søndag den 3. november. Dagen inden, Lørdag den 2. november kl. 14.00 har Vikingeskibsmuseet hermed fornøjelsen af at kunne invitere pressen til den officielle åbning af særudstillingen 'Valhalla på Vikingeskibsmuseet' i Vikingeskibshallen.
Udstillingen åbnes af Peter Madsen, tegner og skaber af tegneserien Valhalla.

To foredrag med tegneren og forfatteren Peter Madsen

Søndag den 3. november kl. 13.30 og torsdag den 7. november er det muligt at møde tegneserietegneren og forfatteren, Peter Madsen, til foredrag på Vikingeskibsmuseet.
I det første foredrag har fået overskriften 'Foredrag for spirende tegneserietegnere', og der er lagt op til to timer med indblik i den ekspertise, der skal til at lykkes med en tegneserie, masser af inspiration og gode råd fra den erfarne tegner, forfatter, filmskaber og foredragsholder. Peter Madsen fortæller om sit arbejde med tegneserierne. Han viser eksempler på fortælleteknik og virkemidler fra sine værker, og via live-tegning demonstrerer han, hvordan en fortælling kan opbygges i ord og billeder – fra idé til færdig tegneserie.

Aftenforedraget torsdag den 7. november, 'Valhalla, fra myte til tegneserie', sætter fokus på det arbejde, der gik forud for tegneserien 'Valhalla'. Peter Madsen fortæller om den omfattende research og kildegranskning, der ligger til grund for historien i 'Valhalla'. Han skitserer sin egen tolkning af vikingernes mytiske verdensbillede, og kommer ind på inspirationen til miljø og figurer. Endelig illustrerer den internationalt anerkendte tegner, hvordan guderne gennem årene har udviklet sig i hans streg. Peter Madsen slutter af med at genfortælle et par historier fra 'Valhalla'.
Efter begge foredrag er det muligt at få signeret 'Valhalla'-tegneserier af tegneren og forfatteren.

Fakta:

Udstilling: 'Valhalla på Vikingeskibsmuseet'
Vikingeskibsmuseet i Roskilde, Vindeboder 12, 4000 Roskilde
Alle dage 3. november – 1. december kl. 10.00 – 16.00
Entré:
Voksne 80 kr. Børn og unge under 18 år gratis adgang.

Fakta om tegneserien 'Valhalla'
I 1977 ansætter Henning Kure, albumredaktør hos forlaget Interpress, gymnasieeleven Peter Madsen til at tegne forlagets store, nye satsning – en albumserie om de gamle nordiske guder.

Offentligheden møder første gang Valhalla, som føljeton i Billedbladet i 1978, og året efter udkommer album 1 ’Ulven er løs’ på dansk, svensk og norsk. Sidste og 15. album ’ Vølvens syner’ bliver udgivet i 2009, på 30-års dagen for udgivelsen af første album.

Peter Madsen er i dag en af de mest markante illustratorer indenfor dansk tegneseriekunst. Den prisbelønnede tegneserie har vundet international anerkendelse, og er oversat til 10 sprog.
Album 1 har alene solgt over 100.000 eksemplarer.

Af: Rikke Tørnsø Johansen