Havhingsten - fra Danmark til Kasakhstan

Mere end 10 millioner hjem får mulighed for at følge med på Havhingstens sejlads fra Roskilde til Dublin, når Viasat History har premiere på BBC-programmet "Vikingeskibets skjulte gåder".

24 lande i Europa får nu mulighed for at se BBC-Historys program om Havhingstens rejse fra Roskilde til Dublin 2007. Foto: Werner Karrasch

Historien om Havhingstens historiske rejse har allerede opnået stor international opmærksomhed i så fjerne lande som Kina, Sydafrika og Australien. Med premieren på Vikingeskibets skjulte gåder når historien ud til et endnu større publikum fra Skandinavien i nord til Bulgarien i det sydlige Europa og hele vejen til Rusland og Kasakhstan i øst.

Vikingeskibets skjulte gåder blev produceret som en del af BBC’s populære og ansete Timewatch-serie, og når Viasat History den 17. august har premiere på programmet, er det første gang, det bliver vist uden for Storbritannien.

På eventyr med vikingerne

Vikingeskibets skjulte gåder følger Havhingstens sejlads fra Roskilde til Dublin, der fandt sted i perioden 1. juli til 14. august 2007. Havhingsten blev bygget på Vikingeskibsmuseet i Roskilde, og det 30 meter lange skib er verdens største rekonstruktion af et vikingeskib. Havhingsten er baseret på Skuldelev 2-skibet, som blev bygget af vikinger i Dublin i 1042 og siden sejlet til Danmark, hvor det blev udgravet fra bunden af Roskilde fjord i 1962.

Sekretariatsleder på Vikingeskibsmuseet Preben Rather Sørensen udtalte omkring samarbejdet med BBC, at de involverede i projektet var stolte og taknemmelige over at have BBC-Timewatch med på rejsen, da et af projektets formål er at udbrede kendskabet til vikingernes udbredelse og bådebygningstradition.

I forbindelse med premieren på Vikingeskibets skjulte gåder på Viasat History udtaler Rather Sørensen:

”Vi er overordentligt fornøjede over produktet. Filmen viser på bedste måde, hvilke strabadser og udfordringer skib og besætning blev udsat for undervejs fra Roskilde til Dublin. I den værste sommer i mands minde og med kun fem dage uden regn i løbet af togtets 45 dage, sejlede Havhingsten gennem nogle af de mest udfordrende farvande i Europa. Filmen giver et indblik i livet ombord, ventetiden i havn, kampen mod elementerne og den menneskelige udfordring det er at leve med 64 andre mennesker på ca. 60 kvadratmeter.”

Der er tale om en historisk sejlads, som ingen i næsten 1.000 år har vovet sig ud på. Størstedelen af den 65 mand store besætning er danskere, men i alt er sejlere fra 11 nationer samlet ombord. Hver person har under en kvadratmeter at leve på, og rejsen er præget af både manglende søvn og komfort men også fantastiske naturoplevelser og kammeratskab. Redaktøren af BBC’s Timewatch-serie, John Farren, har udtalt om programmet:

"Nogen gange støder du på fortællinger som er spændende historier - og store eventyr. Dette er sådan en fortælling. Hvilken lille dreng har ikke drømt om at sejle med vikingerne? Nu får vi alle chancen - for første gang i 900 år!".

Havhingsten har netop gennemført sin returrejse fra Dublin og ankom til Roskilde lørdagden den 9. august. Mere end 15.000 mennesker tog imod.

Premiere: Søndag den 17. august kl. 18.00

Af: Lars Normann