Hele verden kigger med

Artiklens forfatter Henrik Kastoft er med hele vejen til Dublin og sørger for at bringe beretningerne fra skibet og besætningen, ind på hjemmesiden.

Nysgerrigheden vil næsten ingen ende tage, når det kommer til sommerens historiske forsøgsrejse. Og det stiller store krav til Vikingeskibsmuseet.

Umiddelbart kan det lyde som en opgave i stil med at klarlægge cirklens kvadratur.

På den ene side har Vikingeskibsmuseet i Roskilde besluttet sig for, at forskningen skal formidles til det brede publikum i realtid – altså mens den foregår.

Det vil med andre ord sige, at historien om verdens største rekonstruktion af et vikingeskib skal fortælles til publikum, mens sejladsen finder sted.

Det er ikke let.

”Hvordan formidler vi et skib, der er langt fra land og langt fra publikum? Hvordan fortæller vi om et skib, kun de færreste kan se i virkeligheden. Hvordan formidler vi historierne fra en besætning, som kun et fåtal får lejlighed til at møde? Ja, indtil videre hedder svarene en ret avanceret hjemmeside og et meget tæt samarbejde med centrale medier,” fortæller Preben Rather Sørensen, der er leder af det sekretariat, som planlægger Havhingstens forsøgsrejse fra Roskilde til Dublin.

”Vi tænker højt”

Udfordringen for Vikingeskibsmuseet bliver ikke mindre af, at hele verden kigger med. Havhingstens historiske rejse fra Roskilde til Dublin er for længe siden blevet en historie, som medier langt uden for Danmarks grænser holder øje med.

For nylig beskrev CNN projektet, og det er såmænd ikke længe siden, at selv australsk radio ringede et besætningsmedlem op, for at høre, hvordan en testsejlads gik.

”Vi har besluttet os for, at vi vil formidle vores forskning, mens den er i gang. Forskerne på museet tænker højt, mens tingene sker ude på havet. Og de gør det, så publikum kan følge med. Vikingeskibsmuseets forskning hører ikke hjemme på støvede boghylder og den er ikke forbeholdt en snæver kreds af eksperter. Vores forskning sejler rundt ude på havet og indsamler resultater, som er til at forstå for enhver, der interesserer sig for vikingetid, træskibe og sømandskab,” siger Preben Rather Sørensen.

Museet har en plan

For at være sikker på at nå sine mål om formidling af Havhingstens forsøgssejlads, har Vikingeskibsmuseet nedskrevet en såkaldt formidlingsplan.

”I den fremgår det, at vi blandt andet vil sætte fokus på rejsen, vikingetiden, billedet af vikingen, langskibet og selvfølgelig de nyheder, som måtte opstå undervejs. Og at det vil ske i en lang række danske og internationale medier. Derudover vil der også blive produceret en film. Og på Vikingeskibsmuseet i Roskilde og nationalmuseet i Dublin vil publikum kunne besøge udstillinger om sejladsen,” fortæller Preben Rather Sørensen.

”Og så får vi en helt fantastisk hjemmeside med mange daglige opdateringer og mulighed for at følge livet om bord ned i selv den mindste detalje. Det bliver næsten som at være der selv… men man slipper for søsygen, lugten af sidemanden og hundevagten fra midnat til klokken fire om morgenen”.

» Hent Vikingeskibsmuseets formidlingsplan