Billedserier: Vand & Vind Festival en succes

Mere end 8000 mennesker besøgte Vikingeskibsmuseet til Vand & Vind Festival 20. og 21. august. Vi bringer billederne fra alle højdepunkterne.

Modelbåde bliver afprøvet inden den store og afgørende kapsejlads

Solen skinnede hele weekenden og der var god vind på Fjorden. Der blev lavet mad af  nordiske råvarer over åben ild, og mere end 100 modeller af fantasifulde udgaver af vikingeskibe blev søsat. I Museumshavnen og på museumsområdet bugnede det med over 80 traditionelle træbåde.

Træf Fjordens Træbåde 2011

Lørdag eftermiddag var havnen fyldt op med både fra nær og fjern. I de efterfølgende kapsejladser blev der gået til stålet i den friske vind. Fra de helt små joller til de store og stolte sejlskibe blev der dystet igennem i "Roskilde Træbåds Ræs" og da alle både var tilbage i havn, kunne man næsten gå fra båd til båd over havnebassinet. Omkring 200 træbådsentusiater deltog med både, hovedsagligt fra Isefjorden og Roskilde Fjord. Den karakteristiske buttede hæk var således at finde overalt i havnen og på fjorden. Men også skibe fra andre egne af landet, var at finde iblandt de omkring 50 deltagende både.

Roskilde Træbåds Ræs var i år lagt an i tre forskellige løb.

Motorræset: Her gjaldt det selvfølgelig om at komme først, men fra løbsledelsen var det i øvrigt en forventning, at der var rigeligt med sort skorstensrøg fra de deltagende motorbåde. Løbet blev vundet af den 19 fods Lynæsbåd "Isefjord".

Ræs for mindre sejlbåde: Ud af de 21 startende både, løb ligeledes en Lynæsbåd af med sejren, da den 22 fods "Niña", krydsede mållinjen først. Som nummer to kom Frederikssundsjollen "Snør".

Endelig var der ræset for større sejlbåde med 16 startende, hvor sejren gik til Folkebåden "Helen" og Fejøkvasen "Viktoria" blev nummer to.

Søndag blev der afviklet et kombineret Færø- og Bantrybåds ræs med fire indlagte dicipliner. Efter at have gennemført en kaproning, en kombineret sejl- og rokonkurrence, et slalomløb uden ror og en mand-over-bord øvelse, kunne løbsledelsen give vinderpræmien til besætningen på Færøbåden "Krakan". Båden blev sejlet og roet af et blandet mandskab fra to af Vikingeskibsmuseets andre bådelaug under ledelse af skipper Anton Englert.

Vandrepokalen gik i år videre fra én lynæsjolle til en anden, idet "Luna", bygget på Vikingeskibsmuseets bådeværft, videregav pokalen til "Natalie", som er en 25 fods garnbåd bygget i Lynæs i 70’erne . Sidstnævnte har været brugt til fiskeri og er stadig hjemmehørende i Øster Hurup. Båden fremstår præcis som da den var i brug, og er blevet erklæret bevaringsværdig af Skibsbevaringsfonden.

Ny Nordisk Viking Mad

Med museets nye formidlingstiltag var der en masse godter til de sultne maver. Under kyndig vejledning af kokke fra Meyes Madhus med ekspertise i det nordiske køkken, blev der snittet, hakket, rørt og stegt den ene kulinariske ret efter den anden - alt sammen med udgangspunkt i nordiske råvarer og med inspiration fra vikingetidens køkken.

Fik du ikke prøvet de mange retter, har vi eksklusivt for læserne, lagt opskrifterne på hjemmesiden.

» Hent opskrifter fra Ny Nordisk Viking Madværksted...

Vikingeskibe i model

Igennem hele weekenden blev de håndværksmæssige og kreative evner sat på prøve og udfordret. Over 100 modelbåde fandt således vej fra arbejdsbordene på museumsøen og ned i havnen. Flere børn og forældre brugte adskillige timer på at bygge skrog og rig på de mange modeller af vikingeskibe.

På værftspladsen var museets bådebyggere i fuld sving med at bygge den nye rekonstruktion af vikingeskibet fra Sognefjorden, Skuldelev 6. Og lige ved siden af kunne publikum deltage i ”bådebyggerens værksted”, og kløve små stammer, hugge med økse - og i det hele taget gøre som mesteren selv.

Der var tilrettelagt fire modelbåds ræs hen over de to dage og vinderne blev lørdag kl. 13: Mikkel og kl. 15: Sidsel, Sigrid og Olav. Søndag var det kl. 13: Peter og kl. 15: Zoe (UK).

Af: Preben Rather Sørensen