Foråret er kommet: Museet søsætter bådsamlingen!

Lørdag den 2. april vil det igen summe af forår og aktiviteter på Vikingeskibsmuseet. De mange både skal i vandet - endelig kan vi ryste vinteren af os.

Vikingeskibsmuseets både skal tilbage i vandet. Det gælder også det 30 meter lange vikingeskib Havhingsten fra Glendalough, rekonstruktionen af Skuldelev 2, som sejlede til Irland og retur i 2007-08. Foto Werner Karrasch

Der er altid meget at se på, når Vikingeskibsmuseets mange bådelaug med fælles hjælp søsætter bådene. Resten af dagen vil skibene blive rigget til med mast og rig - op til april har museets bådebyggere og bådelaug arbejdet på at få bådsamlingen gjort klar til søsætning, og museets gæster kan hele weekenden nyde synes af de mange skibe, nytjærede og velduftende, klar til at sejle.

Suppe fra Nordatlanten

Fra middagstid sælges en rygende varm moskusoksesuppe krydret med nordatlantiske smage, lavet af Slagteriskolen og muffins fra Snekken. Suppe og brød koster 55 kr. Muffins 20 kr. Der er et begrænset antal kuverter.

Udover et signal om forår, så er søsætningen også del af åbningsweekenden for kulturfestivalen Inuit Nu. Den grønlandske borgmester fra kommunen Kujalleq er tilstede under søsætningen, Vikingeskibsmuseets mini-udstilling ”På Sporet af Erik den Røde” åbner med tegneværksted, specielt om lørdagen i forbindelse med søsætningen. Om søndagen fortæller Edda Lyberth fra Qaqortoq i Sydgrønland om nordboerne.

Tag med Erik den Røde til Grønland

Mini-udstillingen ”På sporet af Erik den Røde” er for tegneglade og kreative skibsbyggere. Vi følger efter Erik den Røde som for mere end 1000 år siden sejlede han med 25 vikingeskibe og 700 mand fra Island til Grønland. Kun 14 skibe kom frem, resten forliste eller vendte om. Hvad skete på turen? Der er mange bud på den dramatiske historie. I påsken; og helt særligt om lørdagen den 2. april - kan du klippe og klistre et af de 25 skibe til den store flåde og brygge videre på historierne om Erik den Røde. Se, duft og rør ved de grønlandske handelsvarer i Knarren - et af de skibe, vikingerne sejlede til Grønland med. Lørdag den 2. april er særlig – her er gæsterne med til at starte udstillingen, når gæsterne tegner vikingeskibene og skriver videre på den dramatiske historie om Erik den Rødes færd over Nordatlanten. Med gæsternes hjælp udvikles udstillingen med nye skibe og nye fortællinger i påsken.

Fortællinger fra nord

Om formiddagen søndag den 3. april fortæller Edda Lyberth fra Qaqortoq i Sydgrønland om nordboerne. Med sin charmerende accent fortæller hun historier med en energi, der kan tage pusten fra den bedste. De fleste turister, som har besøgt Sydgrønland, har mødt den engagerede erhvervskvinde i den lille bygd Qassiarsuk, hvor Erik den Røde havde sit hovedsæde, Brattahlið.

Edda fortæller historierne om Erik den Røde og hans store kærlighed Tjoldhilde, som overtalte ham til at bygge sig en kirke og om hvordan grønlænderne blev kristnet.

Edda optræder i Knarren ved anløbsbroen i Vikingeskibshallen. Skibet, som er pakket med handelsvarer som vikingerne bragte til Grønland og genstande fra inuitternes kultur, danner en god ramme om fortællingerne om Erik den Rødes tid i Grønland.

Søsætningen er kulminationen

Der er lagt mange kræfter i at klargøre museets både til søsætningen. I de seneste måneder har de frivillige bådelaug brugt mange timer på at reparere, male og tjære både og rig.

Men den store gevinst ligger forude, når der igen kan sejles på fjorden. Og det er især sejladserne, der motiverer de frivillige til at bruge et par weekender eller tre på at gøre skibene klar. At sejle i et rekonstrueret vikingeskib eller en klassisk nordisk råsejlsbåd er en helt speciel oplevelse, som ligger langt fra hvad man som moderne lystsejler forbinder med sejlads. En oplevelse der er gået i blodet på rigtig mange frivillige, som hjælper med at gøre Vikingeskibsmuseets bådsamling til en meget synlig og aktiv del af museets tilbud til publikum.

Fakta

Temaet om Erik den Røde indgår som en del af Roskilde kommunes kulturfestival Inuit Nu. Festivalen sætter i april 2011 fokus på Grønland gennem udstillinger, koncerter, teater, dans, foredrag og oplevelser. Det sker for at nuancere billedet af Grønland, og fordi vi kan lære af Inuitkulturen, som har overlevet under ekstreme forhold i flere 1000 år. Inuit betyder menneske på grønlandsk.

Der er gratis adgang til at overvære søsætningen. Havhingsten søsættes lørdag klokken 12.00, mens de øvrige både søsættes løbende henover dagen. Efterfølgende vil havnen summe af aktivitet, når der skal rigges og ballastes. Adgang til Vikingeskibshallen koster almindelig entré. Her fortæller Edda Lyberth om nordboerne klokken 10.30 til 12, og udstillingen "På sporet af Erik den Røde" åbner klokken 10. Museet lukker klokken 16.

Af: Lonnie Hansen og Preben Rather Sørensen