Anna Møller til service i Roskilde

Nationalmuseets galease Anna Møller ligger i museumshavnen vinteren over og skibstømreren gør klar til den årlige vedligeholdelse.

Skibet er en ægte tidslomme. Den lille kabys giver klare billeder om et liv uden overdreven luksus. Den store rig, som blev håndteret af et par mand, fortæller om et hårdt og simpelt liv. Skibet var datidens lastbil, der fragtede alle typer varer på kryds og tværs mellem danske og nærtliggende landes havne. Kul, salt, klinker, mursten...

I dag er skibet ejet af Nationalmuseet og når den ikke er under sejl, befinder den sig i Nyhavn sammen med blandt andet fyrskibet Gedser Rev. I de kommende måneder vil skibet imidlertid ligge i Roskilde, hvor Vikingeskibsmuseets skibstømrer Morten Møller Nielsen i disse dage gør klar til et større serviceeftersyn af det aktivt sejlende skib.

"Der er et angreb af tømmersvamp i en dækskravel, som vi skal have styr på. Det betyder at stort set hele dækket skal gås efter og omkalfatres. Samtidig skal en del af styrbord lønning skiftes og en ny dækskasse til skibets generator står også på min liste", fortæller Morten Møller Nielsen om det arbejde der venter forude.

Fragtskib i 63 år

Anna Møller har en lang og interessant historie bag sig. Skibet blev bygget på Peter Larsens værft i Randers i 1906 og sejlede som brugsfartøj helt frem til 1969. I de første mange år fungerede Anna Møller som fragtskib, men efter 63 års virke var det slut. Skibet blev solgt til en udenlandsk køber, som ville ombygge skibet til lystskib. Projektet blev snart opgivet og i mange år lå skibet ved kaj i Rudkøbing, hvor det langsomt sygnede hen.

I 1975 blev skibet solgt til A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formål, og et omfattende restaureringsarbejde gik igang. Skibet blev bragt tilbage til sit oprindelige udseende og har siden 1976 været hjemmehørende i Nyhavn.

Anna Møller sejles i dag af et aktivt skibslaug som sejler rundt i Danmark hver sommer.

Sluppen Ruth

Et andet af Nationalmuseets skibe ligger også i museumshavnen. Ruth, som er et af Danmarks ældste fragtsskibe, bygget i Norge i 1854 er hjemmehørende i Roskilde. Ligesom Anna Møller, sejles Ruth af et aktivt skibslaug med sommertogter og mange dagsture.

Nationalmuseets Anna Møller og Ruth vedligeholdes af Vikingeskibsmuseet, som besidder den fornødne ekspertise på området.

Både galeasen Anna Møller og sluppen Ruth kan ses i Vikingeskibsmuseets havn i museets åbningstid.

Fakta om Anna Møller
Længde på skrog: 20,08 meter