Maritim dag afløser vikingemarked

Sejlads, bådebygning og viden om vikingernes verden på vandet - Vikingeskibsmuseet slår dørene op for en søndag med skumsprøjt for hele familien.

I mange år har museet åbnet arealer og bygninger for vikingemarkedet med kampshow, kunsthåndværk og mad fra vikingetid og tidlig middelalder.

”Nu prøver vi noget nyt”, fortæller museumsinspektør Lonnie Hansen, som er projektleder på Søndag med skumsprøjt. "Vi har et stærkt ønske om at folde museets viden mere ud. Mange andre byer har allerede gode traditioner med vikingemarkedet og med vores nye tiltag, håber vi at vi kan skabe nye traditioner og festivaldage.

Museets placering ved Roskilde Fjord giver jo unikke muligheder, som allerede udnyttes i museets daglige sejladser for skoler, grupper og turister. Men potentialet kan sagtens udvides mere. Vandet rummer mange andre muligheder og med museets traditioner med at inddrage publikum, vil vi udvikle nye tilbud og tiltag, som vil sætte skibet og havet i centrum".

Publikum skal inddrages

Mange kulturtilbud har netop fokus på inddragelse af publikum - folk elsker at blive udfordret på både sanser og viden.

”Vi tager udfordringen op og sætter vores gæst i centrum. Der er så mange spændende emner at trække frem i den brede vifte af aktiviteter, museet er involveret indenfor især bådebygning, sejladser med traditionelle nordiske både og fortællinger fra vikingetiden”.

En helt ny aktivitet vil bringe bådebygningen helt ned i børnehøjde. Der vil blive udlagt et særligt område, hvor der kan eksperimenteres med konstruktioner af flydende fartøjer af alle typer. Museet har indsamlet store mængder byggemateriale og inviterer til en udfordrende dyst om at bygge modelskibe. Der vil være fokus på skibsformer, ballast, trim og sejltyper og modellerne kan afprøves i en tanktest inden søsætning, præcis som når skibsingenører eksperimenterer i de voksnes verden.

”Alle børn har formentlig leget med at få en pind til at sejle ned af en lille bæk og med vores modelbygning er der lagt op til mange timers tilsvarende leg. Vi stiller med kyndige vejledere til at hjælpe børnene på vej mod den fuldendte sejlbåd”, fortæller Lonnie Hansen.

Havhingstens hjemkomst varsler en ny tid

Tidligere års vikingemarkeder har været en stor publikumsucces på museet. Især i forbindelse med Havhingstens afrejse og hjemkomst fra det store togt til Irland, har museet oplevet meget store besøgstal. Vikingemarkedet har hver gang skabt en ramme omkring begivenhedernes centrum. ”Museet har nu valgt at sætte mere fokus på de maritime aktiviteter, og visionen er at vi kan opbygge og videreudvikle en ny tradition, som afløser for vikingemarkedet. I år starter vi med en enkelt søndag, men allerede til næste år, planlægges en hel weekend”, slutter Lonnie Hansen.

Den 5. september binder en flot sløjfe på sommersæsonen, som bragte meget solskin og mange timers oplevelser til vands og til lands. Der satses på sol og let vind, når børn og voksne mødes til kappedyst og leg.

Af: Preben Rather Sørensen