Havhingsten sejler igen

Stormanden holder fest på Vikingeskibsmuseet i Roskilde den 8. og 9. august og Havhingsten fra Glendalough sætter sejl igen.

Ottar, Havhingsten fra Glaendalogh, Helge Ask, Roar Ege og Kraka Fyr - alle museets fem rekonstruktioner sætter sejl i den kommende weekend. Foto Werner Karrasch

Det bliver en fest som på vikingernes tid med markedsstemning, godt med mad, drabelige dyster mellem kæmpende mænd og skjalde der fortæller om stormandens fantastiske oplevelser.

Mad fra Vikingernes køkken

Hvis du gik rundt og troende, at vikingerne udelukkende åd råt kød, så bør du udfordre dine fordomme, når der serveres spidstegt vildsvin, lam og ged garneret med sirupsyltede hasselnødder og stikkelsbærkompot, salat af sommer- og spidskål med æbler, kvansirup samt fladbrød.

Sammen med middelalder-arkæolog og madekspert Bi Skaarup, har Vikingeskibsmuseet lagt op til en kulinarisk rejse tilbage i tiden, baseret på arkæologisk og historisk viden om datidens råvarer, afgrøder, urter, importerede handelsvarer og madtraditioner.

Irske stjerner gir koncert

En af weekendens øvrige højdepunkter bliver lørdag aftens koncert med musikere fra de to store irske bands Danú og Altan, som begge er verdensnavne indenfor den traditionelle og originale irske musiktradition. Der bliver bestemt lagt op til en aften med det bedste Irland kan tilbyde.

Du vil møde betagende irske sange på både gælisk og engelsk. Dette bliver en koncert, man ikke skal gå glip af.

Vikingeskibe på Fjorden

Vikingeskibsmuseets egne rekonstruktioner og vikingeskibe fra andre dele af landet, vil weekenden igennem vise skibene frem for publikum. Både på Fjorden og i havnen vil der være udfordrende dyster mellem de forskellige besætninger, som alle vil gøre det ypperste for at vinde stormandens gunst.

Museets flagskib Havhingsten, vil sejle ud for første gang siden skibet returnerede fra Irland for præcist et år siden. Det bliver formentlig ikke de samme strabadser som togtet til Irland, men skib og besætning ser helt sikkert frem til at få luft under sejlet igen, når de mødes på Fjorden med de andre rekonstruktioner Helge Ask, Roar Ege, Ottar og Kraka Fyr.

...og en lang række andre begivenheder

Der vil være skjaldefortællinger, falkonershow og drabelige kampe med krydsede sværd. Får og fårehunde, mad over bål og levende musik vil skabe det rette markedsstemning, og det vil helt sikkert være en fest, der er en Stormand værdig.

Dato: 8. - 9. august

Åbningstid:
Lørdag 10.00 - 22.00
Søndag 10.00 - 17.00

Entré: 95,- DKK
Børn under 18 - gratis adgang

Billetten dækker både indgang til museet, musik og underholdning. Til Stormandens festmiddag og for sejlads på fjorden kræves særlig billet, som kan købes på dagen.

Af: Preben Rather Sørensen