Nyhedsbrev nr. 4 fra Vikingeskibsmuseet august 2006

- God adgang til alle

- Vikingemarked

--------------------------------------------------------

Havhingsten fra Glendalough hjem fra togt

Fredag den 4. august 2006 kl. 13 vil den 30 meter lange rekonstruktion af Skuldelev 2 lægge til i Museumshavnen i Roskilde.

Havhingsten har været på et 4 uger langt togt. Skibet og den 65 mand store besætning har prøvet kræfter med 3 meter høje bølger i Kattegat, natsejlads, den norske skærgård og manglende plads og søvn. Alt sammen er med til at forberede næste års store togt til Dublin i Irland. Efter de 4 uger er skipper tilfreds. ”Havhingsten har vist sig utroligt sødygtigt. Det sejler godt selv når vinden er svag og skibet står også godt i det barske vejr vi har haft i Kattegat og Skagerrak. De store bølger løb neden om skibet, der nærmest bevægede sig som i slange i vandet” fortæller skipper Carsten Hvid. ”Besætningen har også været utrolig og har ydet en ekstraordinær indsats. Godt humør og kammeratskab har gjort turen til en fornøjelse, på trods af at der er under 1 m2 til hver, og at det stort set ikke er muligt at have et privatliv.”

Havhingsten er blevet modtaget godt hvor det kom frem. Interessen fra de norske medier har været stor, hvor 100 avisartikler og 6 TV-indslag har beskrevet skibets sejlads. I det nordjyske blev det blandt andet budt velkomme til Thyborøn med 140 friskfangede rødspætter. I Løgstør blev skib og besætning sendt afsted med morgenmad, som borgmesteren selv kom ned til havnen med kl. 6.

Det har været muligt at følge toget på www.havhingsten.dk og det er der rigtigt mange der har gjort. I juli har der været omkring 9000 forskellige besøgende inde på hjemmesiden, hvor det dagligt er muligt at se skibets position og læse nyt i logbogen.

På fredag den 4. august slutter togtet. Kl. 13 ankommer Havhingsten fra Glendalough til Museumshavnen i Roskilde. Der vil være aktiviteter på museet og havnen og der er mulighed for at se skibet og høre historierne fra en besætning der et blevet endnu mere sømænd end da de tog af sted.

Adgang til Sunkne Verdener

Fra mandag den 14. august 2006 kan du i museumsbutikken på Vikingeskibsmuseet låne en mobiltelefon, der ved hjælp af GPS-navigation og internet-forbindelse holder dig opdateret med historiske fakta om det område af Roskilde Fjord, du befinder dig i.

Adgang til Sunkne Verdener hedder tilbuddet, der er muliggjort gennem en bevilling fra Friluftsrådet og Kulturarvsstyrelsens Kulturnet Danmark pulje. Formålet med Sunkne Verdener er at informere om maritime fund og historier der hvor begivenheden fandt sted eller fundet blev gjort og samtidig give de besøgende på Roskilde Fjord mulighed for at kunne sende nye oplysninger til museet gennem telefonen.

Fortidsminder, vrag, sagn og fortællinger hentes i lyd og billede ned til telefonen, når man nærmer sig et historisk sted. Det er desuden muligt selv at indlægge punkter på kortet: Med telefonens indbyggede kamera og mikrofon kan man optage billeder og lydklip, som straks sendes til databasen, hvor andre brugere kan se det nye fund på kortet.

Vikingeskibsmuseet er glad for at kunne informere om den maritime kulturhistorie ude i landskabet og håber at mange vil prøve Sunkne Verdener i år. Erfaringerne fra dette års brug skal være med til at gøre produktet endnu bedre næste år.

Juli var en god måned for Vikingeskibsmuseet

21.107 personer besøgte Vikingeskibsmuseet i juli måned hvilket er omkring 2000 flere end juli sidste år. Stigingen er især sket i antallet af børn. I juli har der også været afholdt en publikumsundersøgelse, for at museet kan blive klogere på hvem som besøger museet og hvad de besøgende synes om museets forskellige udstillinger og aktiviteter. Undersøgelsen er ikke slut endnu, men det foreløbige resultat viser at det generelt er tilfredse besøgende museet har. Over 90 % af de adspurgte vil for eksempel gerne anbefale museet til andre.

God adgang til alle

Vikingeskibsmuseet er blevet undersøgt af Foreningen Tilgængelighed for Alle og har fået tildelt Tilgængelighedsmærket. Undersøgelsen afdækker tilgængelighedsforhold for kørestolsbrugere, kangbesværede, arm- og håndhandicappede, synshandicappede, hørehandicappede, personer med astma og allergi, udviklingshandicappede og personer med læsevanskeligheder. Klik her for at læse bedømmelsen af Vikingeskibsmuseet.

Vikingemarked

Der er marked på Vikingeskibsmuseet i weekenden den 2. og 3. september. På vikingemarkedet kommer der udover boder også kampopvisning og musik. Markedet bliver afholdt samme weekend som Roskildenatten finder sted.