udsendt den 24/07-2013

Udsæt dig selv for livet som viking!

Mød vikingekogekonen og lav vikingemad over bål.

Mød vikingekogekonen og lav mad over bål 22. - 28. juli.

Vikingekogekonen tænder op under bålet hver dag på Vikingeskibsmuseet fra mandag den 22. juli til søndag den 28. juli. Der skal skrælles, hakkes, steges, bages og laves mad over bål, når kogekonen laver retter fra vikingetiden.

Både børn og voksne kan assistere i køkkenet og du kan blandt andet forsøge dig med at lave vikingekiks, der bages på panden over bålet. De smager lækkert med nykærnet smør, som du også selv kan lave.

Kogekonen har sammensat en menu med inspiration fra museets skibe. I løbet af ugen vil hun lave krigeres rejsekost med lam, håndværkerens og handelsmandens kost med kylling og fjordfiskerens kost, der selvfølgelig er baseret på fisk! Få smagsprøver på de spændende retter mens kogekonen fortæller om vikingetidens råvarer og tilberedningsmetoder og om, hvor vi har vores viden om vikingernes med fra.

Vikingemenuen:

Helge Ask

Vikingeskibsmuseets rekonstruktion af det lille krigsskib, har inspireret til krigerens rejsekost.

Lam i kål:
Ingredienser: Lam, spidskål, gulerødder, gule ærter, fløde, timian; pandebrød og sennep.

Efteret:
Tykmælk med blåbær og mynte.

Roar Ege

Vikingeskibsmuseets rekonstruktion af et mindre fragt- og rejseskib, har inspireret kogekonen til håndværkerens og handelsmandens kost:

Kyllingesuppe:
Ingredienser: Kylling, gulerod, løg, markchampignon, udblødt hvede, fløde og krydderurter: merian, spansk kørvel, hvidløg.

Tilbehør:
Birkakiks.

Skjoldungen

Vikingeskibsmusets seneste rekonstruktion af fiskerbåden. Skjoldungen er inspirationen til bondens og fjordfiskerens kost:

Brød med røget makrel og æg:
Ingredienser: Røget makrel, æg og forårsløg/purløg tilberedt som en salat, rugbrød, smør og knapost med kommen.

Efterret:
Honningsøde fladbrød med flødeskum m. hindbær.

Fakta:

Mød vikingekogekonen og lav vikingemad over bål.

Hvornår:
Mandag den 22. juli - søndag den 28. juli kl. 10.00 - 17.00
Hvor: Vikingeskibsmuseet i Roskilde, Vindeboder 12, 4000 Roskilde
Mødested: Tunet lige ved bådebyggerpladsen, der er skiftende madaktiviteter kl. 10.00 - 17.00
Madaktiviteterne er gratis for Vikingeskibsmuseets besøgende.

Entré til Vikingeskibsmuseet: Gratis for børn. 115,00 DKK for voksne.

Vikingekogekonen hedder Mette Nicolajsen

Af: Rikke Tørnsø Johansen