Museet på Sønderskov

I forhallen til museet står runestenen fra Malt, Danmarks mærkeligste runesten. Stenen blev fundet så sent som i 1987, hvor den stod på en skrænt lige nord for Kongeåen. Teksten er usædvanlig lang og kompliceret, med norske træk i sproget og rituelle besværgelser: “Således altid … fuþąrkhniastbmlR. Hvem er… asernes, hvem er. Vifred gjorde … efter …far. Kolfinn/Guldfinn skjulte glædesruner og evighedsruner … Hvem … Billing … Tule/Tole”. Besværgelsen futharken kender vi også fra andre sten. Hver gang en runolog tolker teksten, kommer de frem til nye resultater. Meget tyder på, at det er en gåde, som forbipasserende kunne bryde hovedet med at tyde.

Andre spændende steder fra Vikingetiden i nærheden

Ribe er den første danske by, som nævnes i de skriftlige kilder. I ca. 855 omtales byen, da den danske konge Horik II giver missionæren Ansgar tilladelse til at bygge en kirke i byen.

► Læs mere om Ribe her

Få kilometer nord for Ribe by på Ribe Nørremark blev en skat fundet med et frankisk sølvbæger og seks små nordiske drikkeskåle.

► Læs mere om Ribeskattene her

Uanset hvordan man ankommer til Ribe, så ser man på lang afstand Domkirkens ikoniske tårne hæve sig over den flade marsk.

► Læs mre om Ribe Domkirke her

På kirkegården ved Læborg Kirke 6 km syd for Bække står i dag den fjerde runesten med forbindelse til Ravnunge-Tue.

► Læs mere om Læborgstenen her

Her ligger Hærvejsudstillingen i den tidligere rutebilstation, som giver en forståelse for Hærvejens forløb og indblik i livet langs den.

► Læs mere om Hærvejen ved Bække her