Glavendrup Mindelund

I en mindelund en lille kilometer nord for landsbyen Glavendrup på Nordfyn kan man opleve en velbevaret skibssætning af opstillede sten.
Stenene danner formen på et skib, der er ca. 60 m langt og 12 m bredt.

Stenstævn med runer

I stævnen på stenskibet står en runesten med runeinskriptionen:

“Ragnhild satte denne sten efter Alle den blege, viernes gode, hirdens hæderværdige thegn. Alles sønner gjorde disse kumler efter deres fader og hans kone efter sin husbond, men Sote ristede disse runer efter sin herre. Thor vie disse runer. Til en ‘ræte’ vorde den, som øver vold mod denne sten eller slæber den bort til minde over en anden.”

Alle må have været en stormand med status og magt, vi kan læse, at han både var thegn og gode. En thegn betyder høvding, og en gode var formodentlig en slags præst.

Den sidste sætning på stenen er en forbandelse over den, som måtte vove at flytte stenen og dermed nedkalde ulykke over sig selv.

Ragnhild er med al sandsynlighed samme kvinde, som rejste Tryggevældestenen, der også var del af en skibssætning. Hun må have været en betydningsfuld kvinde, gift to gange med store mænd, som fortjente at blive mindet af eftertiden.

Det var samme runerister, Sote, som stod for det praktiske arbejde. Anlægget er i sandhed en stormand værdig, selvom undersøgelser tyder på, at Alle ikke blev begravet her. 

Andre spændende steder fra Vikingetiden i nærheden

Ifølge sagnet hvilede kong Knud sine trætte fødder her under flugten fra Jylland til Odense i året 1086.

► Læs mere om Skt. Knuds Sten her

Runesten i kirken. Indskriften lyder "Thormund, Brug kumlet."

► Læs mere om Runestenen i Nørre Nærå Kirke her

Første gang byen nævnes i de skriftlige kilder er i et tysk brev fra 988. Her udpeges Odense som bispesæde sammen med Slesvig, Ribe og Århus, og fritages dermed for skat. Brevet understreger byens betydning på dette tidlige tidspunkt.

Læs mere om Odense her

At beliggenheden for Odense var strategisk vigtig for kongemagten understreges af, at Harald Blåtand lagde en af sine ringborge netop her.

► Læs mere om Nonnebakken her

Navnet stammer fra vikingetiden, og det betyder stedet hvor man drager. Her trak man skibene over land for at spare tid.

► Læs mere om Dræby her