Sagn, fabler og fortællinger – kom til historiernes jul på Vikingeskibsmuseet

Når bådene om vinteren bliver trukket på land, samles vi om bålets varme, gyldne skær og fortæller historier – om guder og legender, om fabeldyr, om sommerens togter og handelsrejser. Tag dine venner og familien i hånden, og besøg Vikingeskibsmuseet i juledagene fra den 26. til den 30. december.

Vi har ikke mange skriftlige kilder der stammer fra vikingetiden. I Skandinavien havde man ikke samme tradition for at nedskrive ting, som de havde i de kristne og islamiske områder. Den historiske viden om vikingetiden har derfor ofte taget udgangspunkt i udenlandske kilder, og i kilder der er skrevet i 1200–1400 tallet, og som er nedskrivninger af mundtlige fortællinger. Den mundtlige fortællertradition har været en stor del af vikingernes liv og det er netop denne tradition vi sætter fokus på i juledagene.

Familie-fortællinger kl. 12.00

Tag plads mellem de originale vikingeskibe hvor børn og barnlige sjæle kan glemme alt om virkeligheden og indleve sig i en af de fortællinger som vikingerne selv har fortalt, når museets dygtige formidlere genopliver fortællerkunsten. 

Efter besøget kan du sætter dig tilrette foran et af de varmende bålfade og give dine egne fortællinger om barndommens jul videre til børn eller børnebørn. 

Rundvisning på dansk kl. 13.00

Vild med viden om vikingernes skibe? Vi har daglige rundvisninger på både dansk og engelsk, og vores formidlere står klar med gode historier.
Tag med på en rundvisning i Vikingeskibshallen med fokus på de fem originale vikingeskibe fra Skuldelev, der er udstillet i Vikingeskibshallen. Skibene vidner om vikingetidens specialiserede skibsfart, om krig og togter, om handel og rejser til fjerne egne og om livet i Norden for 1000 år siden.

Rundvisning på engelsk kl. 11.00

Har man udenbys gæster, der gerne vil se Roskildes seværdigheder, er der rig lejlighed til at høre spændende historier om de verdensberømte vikingeskibe.
De fem imponerende vikingeskibe er omdrejningspunktet for den engelske rundvisning, der omhandler skibenes betydning for vikingernes samfund, krig og togter, handel og rejser, og livet i Norden for 1000 år siden. 

Fakta:

Særlige jule- og nytårsaktiviteter 26. – 30. december 2019 

Udstillingerne har åbent fra 10.00 – 16.00

Rundvisninger på engelsk: 11.00
Familie-fortælling: 12.00 - 12.15
Rundvisninger på dansk: 13.00 

Omvisningerne tager ca. 45 min.

I løbet af dagen vil der være 'pop-up' formidling, hvor gæster kan røre, lugte og smage på spændende ting og sager. Der vil ligeledes være opstillet et aktivitetsbord med fortællekort, papir og farveblyanter, så man kan lave og fortælle sine egne historier. 

NB! Museet er lukket 24., 25. og 31. december.