Påskeferie 24. marts til 2. april

Knud den Store - byg vikingetidens største konge!

Vi fejrer Påsken med et særligt 'Konge-bygger-værksted', hvor du kan slippe fantasien løs, og bygge din helt egen Konge - lige til at tage med hjem!

Kongerne bygges af 'rester' fra vikingetidens håndværk: Bast fra rebmagerens værksted, hørstof fra sejlmageren og læder og uld i smukke farver fra syerskens værksted. 
Børn leger, og børns fantasi kan forvandle selv de mindste rester til forrygende legetøj. Sådan er det i dag - og sådan har et altid været!

Familier kan også deltage i de særligt tilrettelagte 'krigertogter', hvor vores dygtige formidlere hver dag i Påsken kl. 11.30 og kl. 13.00 fortæller levende og inddragende om, hvordan det var at sejle ud på krigstogt i de lynhurtige langskibe.

Knud den Store - vikingetidens største konge

Påskedag 1027 må have været en ganske særlig dag i kong Knud den stores liv. Efter en lang - og helt sikkert også meget besværlig - rejse til Rom, er Knud nu blandt ligemænd: Europas mægtigste herskere er samlet for at overvære Pavens kroning af den Tysk-romerske kejser Konrad den 2. 

Knud - der allerede på dette tidspunkt har tilnavnet Magnus, der betyder stor - er en mand, de øvrige konger og kejsere ikke kan komme uden om, når der skal laves aftaler om krig, fred og - som i dag - handelsaftaler og fri rejse genne Europa. Og Knud er i Rom for at opbygge alliancer, der skal sikre og udbygge hans magt som hersker over Nordsøimperiet - Danmark, England, Norge - og dele af Sverige.

Knud er født til at regere - barnebarn af Harald Blåtand og søn af Svend Tveskæg. Som ganske ung stod han ved sin fars – Kong Svend Tveskægs – side i de mange og blodige vikingetogter der resulterer i erobringen af England i 1013.
Svens Tveskæg bliver kronet som konge af England i december samme år, men dør kun få måneder efter. Kongesønnen Knud - der endnu er ikke fyldt 20 år - må endnu engang kæmpe om magten over England – i første omgang forgæves, og han flygter til Danmark i 1014.
Her er hans bror Harald blevet kronet i konge, og han er ikke begejstret for at modtage Knud, der kan true hans titel. Harald hjælper derfor sin bror med skibe og udrustning.

I i 1015 vender Knud tilbage til England med en kæmpe flåde på 160 skibe og flere tusind krigere.
Bid for bid generobrer Knud landet, og England kommer atter under dansk herredømme. Da broderen Harald dør i 1018, udråbes Knud til konge af Danmark. 

Påske og storpolitik

Påskerejsen til Rom i 1027 er udadtil en pilgrimsfærd, men rejsens egentlige formål er politisk. Knud mødes med paven og kejseren for at sikre bedre forhold i sine riger: "...om hele mit folks velfærd, danskes som angelsakseres", udtaler Knud om det, der drøftes i Rom. 

Og Knud opnår at det han kom for: Gunstige aftaler om lavere afgifter til kirken samt vedtagelser om sikrere og afgiftsfri rejser for pilgrimme på vej til Rom.

Det venskabelige forhold til kejseren er af særlig betydning for Danmark. Kejseren anerkender Ejdergrænsen mellem Danmark og Det Tysk-romerske kejserrige, og alliancen gør det muligt for Knud at udvide sit rige. I 1027 hersker Knud over dele af Sverige, og året efter generobrer han Norge.

Knud den Store er hermed den største af de skandinaviske konger i vikingetiden, og efter hans død i 1035 deles det enorme rige - der tværs over Nordsøen forbandt Skandinavien med England - for aldrig at blive samlet igen. Knud den Store dør 45 år gammel i 1035 – en høj alder for en krigerkonge.

Program:

Påskeferie på Vikingeskibsmuseet 2018

Lørdag den 24. marts – mandag den 2. april kl. 10.00-17.00

Værksted: Byg din egen konge 24. marts - 2. april 10.00 – 17.00 
Aktiviteten er tilrettelagt for familier med børn og foregår indendørs i Vikingeskibshallen.

Familieomvisning 'Krigstogtet':
Alle dage i Påskeferien kl. 11.30 og 13.00

Guidet tur om Vikingeskibene på engelsk kl: 15.00

Entré:
Gratis entré under 18 år. Voksne 130 kr.