Sommerferie på Vikingeskibsmuseet - oplev vikingetiden med alle sanser!

Mærk, føl, duft og prøv. Kom tæt på vikingernes liv, håndværk og imponerende skibe. Der er oplevelser og aktiviteter nok at tage fat på, når du besøger Vikingeskibsmuseet i Roskilde til sommer.

Oplev, hvordan det var at være viking om bord på en af Vikingeskibsmuseets traditionelle, nordiske både, som er direkte efterkommere af vikingeskibene. Vores træskibe sejler ud flere gange dagligt på en-times ture på den smukke Roskilde Fjord. Hvis du er ældre end 4 år, og sammen med dine forældre, kan du komme med! Alle deltager aktivt i sejladsen med ro, sætte sejl og udføre andet "sømandarbejde". 

Der er begrænsede pladser til børn under 14 år.

På Anløbsbroen kan du klæde dig på som en viking og lege dig tilbage til vikingetiden. Lær dig de magiske runer eller spil et vikingespil. Museets erfarne formidlere åbner skibskisterne og fremviser sværd, hjelm, ringbrynje, økser, hvalrostand og fortæller om vikingernes liv og togter. Gå om bord i de to rekonstruerede skibe: Handelsskibet fyldt med varer fra vikingernes verden og handelsbyer i fjerne egne og krigsskibet, udrustet til kamp. 

En cinematisk projektion af horisonten i det fjerne gør væggene omkring skibe og sejl levende og følger skrogets rytme i bølgerne. Lyset fra 30 LED lamper lægger sig som et hvælv af skiftende farver over rummet, og lyskegler mødes i en svævende stjernehimmel. Reallyde fra Havhingsten og Ottars togter komponeres til en lydkulisse af knirken fra masten, susen fra vinden, skippers kommandoer og bølger, der slår mod skibssiden.

Hver dag kan du møde en dygtig håndværker - bådebyggerne bygger et vikingeskibs med værktøj, som det vikingerne brugte. Følg dagligt arbejdet på skibet og se den store værktøjssamling på bådeværftet. Smeden, billedskæreren, væveren, rebslageren og bådebyggerne skiftes til at vise deres kunnen og er du over otte år, er du gammel nok til selv at prøve kræfter med de svære håndværk.

Kl. 14.00 afholder håndværkeren en workshop hvor gæsterne selv kan prøve kræfter med håndværket, få en forståelse for dets kompleksitet. 

Hvornår: kl. 14.00 - 15.00
Hvor: I håndværkerens værksted, som regel på Tunet. Spørg i billetsalget hvor dagens håndværker holder til.

OBS: Hvor mange gæster der kan deltage og præcis hvor lang tid der skal bruges kommer an på hvor omfattende opgaven er og hvor stort behovet er for assistance til gæsterne er undervejs. Dog mindst 30 – 60 min. og fem gæster, efter først-til-mølle princippet.   

Kom i lære på bådebyggerens værksted. Arbejd med frisk egetræ og vikingernes værktøj!  Du kan se den professionelle bådebygger arbejde og selv prøve kræfter med økse, hammer, kile, kniv, høvl og bor. Værktøjet bruges også, når bådebyggeren arbejder på værftspladsen.

Museets formidlere & bådebyggere står klar til at hjælpe dig i gang.

Bliv bådebygger for en dag og byg din egen modelbåd! Kan du lide at klippe, hamre og bygge fantasifulde og skægge ting? På værftspladsen kan børn og deres voksne forvandle naturmaterialer som bark, træ, tov og fjer til fantastiske fantasiskibe. 

Alle kan deltage i vikingernes værksteder, hvor børn kan få timer til at gå med at male skjolde med maling lavet af øl, slå sin egen mønt af sølv eller kobber og få den om halsen i en lædersnøre som lykkeamulet. Du kan også dekorere en torshammer eller lave smykker af farvestrålende glasperler.

I sommerferien har hver uge sit eget fokus. Du kan møde blandt andet vikingekrigeren, smeden, rebslageren, bådebyggeren og opleve ’håndværksverdenen’ på nært hold: hvilke tanker gør håndværkerne sig om materialevalg, udformning og kvalitet?     

Kast dig over lege som 'Kast Thors hammer', 'Knoglekast' eller prøv kræfter med styrkelege, f.eks. 'Firtræk'- Fire deltagere tager hver fat med en hånd i et endesplejsede tov. Udenfor hver deltagers rækkevidde lægges en knogle. Det gælder nu for hver enkelt deltager om at trække de øvrige deltagere så langt i egen retning, at knoglen kan samles op med den frie hånd.

Labyrint - Trojaborg
Find din indre ro.
Labyrinten og bevægelsen gennem gangene bliver i dag ofte brugt som en meditationsform, der skal give fokus og indre ro. Prøv labyrinten og se, hvordan det virker på dig.
Husk! Det bringer uheld at snyde undervejs.

På Vikingeskibsmuseet bestræber vi os på at formidle vores viden om vikinger til store som små. Vi tilbyder derfor fire forskellige slags omvisninger.

Vild med viden om vikingernes skibe?

Tag med på en omvisning i Vikingeskibshallen med fokus på de fem originale vikingeskibe fra Skuldelev. Skibene vidner om vikingetidens specialiserede skibsfart, om krig og togter, om handel og rejser til fjerne egne og om livet i Norden for 1000 år siden.

Kom med på togt i vikingernes verden! 

I sommerferien inviterer Vikingeskibsmuseet børn og voksne med ud på en spændende rejse i vikingernes verden! Tag med på familieomvisninger med fokus på vikingerne togter. 

Velkommen til bådeværftet 

Bådeværftet byder indenfor, hvor der i øjeblikket bygges på livet løs. Sommerens hovedopgave er en rekonstruktion af Skuldelev 3 – et lille handelsskib. Museets formidlere viser rundt og fortæller om materialer, værktøj og håndværket.

Craftmanstalk

Sæt dig til rette på de dertil indrettede siddepladser omkring håndværkerens værksted, og fordyb dig i det fascinerende håndværk.
Under craftmanstalk fortæller dagens dygtige håndværker om et stykke håndværk, og du får mulighed for at få et indblik i håndværkerens viden samt få en
fornemmelse af den kulturarv og komplekse viden der ligger til grund for de enkelte håndværk.
Craftmanstalken dyrker håndværkets faglighed og henvender sig primært til voksne og store børn. 

Se tider for omvisninger herunder

Omvisninger 23. juni - 26. august Tidspunkt
Omvisning i Vikingeskibshallen ENG kl. 12.00 & 15.00
Omvisning i Vikingeskibshallen DK kl. 14.00
Familieomvisning DK kl. 12.00 & 15.00
Familieomvisning ENG kl. 11.00 & 14.00
Omvisning på bådeværftet ENG kl. 13.00
Craftmanstalk ENG kl. 11.30
Værksteder Tidspunkt
Workshop kl. 14-15.00
Bådebygger kl. 10 - 17.00
Byg din egen båd kl. 10 - 17.00
Dagens håndværker kl. 10 - 17.00
Vikingernes værksted for børn kl. 10 - 17.00