Sommerferie på Vikingeskibsmuseet - oplev vikingetiden med alle sanser!

Den 29. juni - 25. agust 2019

Mærk, føl, duft og prøv. Kom tæt på vikingernes liv, håndværk og imponerende skibe. Der er oplevelser og aktiviteter nok at tage fat på, når du besøger Vikingeskibsmuseet i Roskilde til sommer.

Oplev, hvordan det var at være viking om bord på en af Vikingeskibsmuseets traditionelle, nordiske både, som er direkte efterkommere af vikingeskibene. Vores træskibe sejler ud flere gange dagligt på en-times ture på den smukke Roskilde Fjord.

Alle deltager aktivt i sejladsen med ro, sætte sejl og udføre andet "sømandarbejde". 

Hvis du er ældre end 4 år, og sammen med dine forældre, kan du komme med!
Der er begrænsede pladser til børn under 14 år.

» Læs mere om sejlturene her...

Sliå fatasien løs i udstillingen Stig Ombord

På Anløbsbroen kan du klæde dig på som en viking og lege dig tilbage til vikingetiden. Lær dig de magiske runer eller spil et vikingespil. Museets erfarne formidlere åbner skibskisterne og fremviser sværd, hjelm, ringbrynje, økser, hvalrostand og fortæller om vikingernes liv og togter. Gå om bord i de to rekonstruerede skibe: Handelsskibet fyldt med varer fra vikingernes verden og handelsbyer i fjerne egne og krigsskibet, udrustet til kamp. 

En cinematisk projektion af horisonten i det fjerne gør væggene omkring skibe og sejl levende og følger skrogets rytme i bølgerne. Lyset fra 30 LED lamper lægger sig som et hvælv af skiftende farver over rummet, og lyskegler mødes i en svævende stjernehimmel. Reallyde fra Havhingsten og Ottars togter komponeres til en lydkulisse af knirken fra masten, susen fra vinden, skippers kommandoer og bølger, der slår mod skibssiden.

Mød smeden

Bådebyggerne arbejder på bådeværftet med det samme værktøj, som vikingerne brugte. Følg deres daglige arbejdet med museets skibe og se den store værktøjssamling på bådeværftet. 
Museets gæster har mulighed for at deltage i daglige workshops, hvor de kan prøve kræfter med maritime håndværk og få lejlighed til at høre en craftmanstalk, hvor håndværkeren demonstrere og fortælle om sit fag; matrosen, der splejser tovværk – væveren, der arbejder med sejldug – rebslagerlærlingen, der bearbejder lindebast - smeden der arbejder med rekonstruktion af vikingetidens værktøj.

Håndværkeren er i sit værksted fra 10.00-17.00
Craftmanstalk: kl. 11.30 på engelsk/dansk
Workshop: kl. 14.30 på engelsk/dansk

Hvor: I håndværkerens værksted, som regel på Tunet. Spørg i billetsalget hvor dagens håndværker holder til.

OBS: Workshoppen varer ca. 45 minutter. Afhængigt af det aktuelle håndvæk kan mellem 5-15 gæster deltage på workshoppen efter først-til-mølle princippet.   

Brug lidt af sommeren på at bygge din egen båd

Kan du lide at save, hamre og bygge fantasifulde og sjove ting?
Bliv bådebygger for en dag og byg din egen version af et vikingeskib!

Alle bådebyggere kan søsætte og afprøve deres både i 'test-tanken' på Museumøen, lige ved siden af bådebyggeværkstedet.

Dagligt: kl. 10.00 - 16.30

Til sommer kan hele familen deltage i værksteder og f.eks. male et skjold

Alle kan deltage i vikingernes værksteder. Børn og deres voksne kan høre om vikingernes farver og male skjolde og sværd med maling lavet af øl. De kan høre om, vikingetidens mønter og handel, og selv slå deres egen mønt af sølv. Børn og deres voksne kan i smykkeværkstedet høre om, hvordan vikingerne pyntede sig, og selv dekorere en torshammer eller lave smykker af farvestrålende glasperler.

Værkstedernes åbningstider:

Male skjold eller sværd: 10.30 og 13.30
Varighed: 45 minutter

Slå mønt: 11.30 og 14.30
Varighed: 20-30 minutter

Perler og thorshamre: 12.30 og 15.30
Varighed: 35-45 minutter

Dette er betalingsaktiviter.

Gennem hele sommeren sætter vi fokus på livet i vikingetiden og vikingetidens forskellige håndværk med særlige sommertemaer, hvor der er god tid til gå i dybden og at få det hele med.

Alt efter, hvornår du besøger museet, kan du gå i krigertræning, blive klogere på bådebygning, møde smeden eller hjælpe vikingekonen med madlavningen. 

Klik her for at læs meget mere om alle de forskellige temaer i 'Håndværkerdagene' ...

Særligt programsatte aktiviteter i forbindelse med temadagene: 

Dagligt kl. 11.30: Craftman's Talk.

Dagens håndværker fortæller om og giver museets gæster et særligt indblik i sit håndværk. 

Dagligt Kl. 14.30: 
Workshop med fokus på dagens håndværk. Alt efter, hvad håndværkeren arbejder på, bliver museets gæster i større eller mindre grad inddraget i processen.
Varighed 30 - 45 minutter. Alle kan kigge på og følge med.  

Gå på sommeropdagelse på Vikingeskibsmuseet

Voksne og børn kan gå på opdagelse, lege, udforske, fantasere og lære om skibe, sejlads og vikingetiden. Vikingelege – labyrint - skriv med runer – Kan du overleve som viking – Klæd dig som en viking - Stig ombord i vikingeskibene – sømandsdiplom. 

Vild med viden om vikingernes skibe?
Tag med på en rundvisning i Vikingeskibshallen med fokus på de fem originale vikingeskibe fra Skuldelev, der er udstillet i Vikingeskibshallen. Skibene vidner om vikingetidens specialiserede skibsfart, om krig og togter, om handel og rejser til fjerne egne og om livet i Norden for 1000 år siden.
Kl. 12.00 og 15.00 på engelsk og kl. 14.00 på dansk

Kom med på togt i vikingernes verden!
Vikingeskibsmuseet inviterer børn og voksne med ud på en spændende rejse i vikingernes verden! Tag med på familierundvisning, hvor der er sat fokus på vikingerne togter. Vi tilbyder to forskellige fortællinger om krig og handel, og rejser til fjerne egne. På krigstogtet bliver du en del af vikingehæren under vikingekongen Svend Tveskægs erobring af England og på  handelsrejsen møder du købmanden 'Ottar' på sin rejse fra det nordlige Norge til handelsbyen 'Hedeby' i det sydligste Danmark. Alle deltagere inddrages i fortællingen og bliver en del af historien, som den besætning, der i vikingetiden sejlede skibet.
Kl. 12.00 og 14.00 på dansk og engelsk

Velkommen til bådeværftet 
Bådeværftet byder indenfor, hvor der i øjeblikket bygges på livet løs. Sommerens hovedopgave er en rekonstruktion af Skuldelev 3 – et lille handelsskib. Museets formidlere viser rundt og fortæller om materialer, værktøj og håndværket.
kl. 13.00 på engelsk

Craftmanstalk
Sæt dig til rette på de dertil indrettede siddepladser omkring håndværkerens værksted, og fordyb dig i det fascinerende håndværk. Under craftmanstalk'en fortæller dagens dygtige håndværker om sit håndværk, og du får mulighed for at få indblik i håndværkerens viden samt få en fornemmelse af den kulturarv og komplekse viden, der ligger til grund for de enkelte håndværk. Craftmanstalk'en dyrker håndværkets faglighed og henvender sig primært til voksne og store børn.
Kl. 11.30 på engelsk

Dagligt program for sommeren 2019

Rundvisninger 29. juni - 25. august

Tidspunkt

Rundvisning i Vikingeskibshallen ENG

kl. 12.00 & 15.00

Rundvisning i Vikingeskibshallen DK

kl. 14.00

Familierundvisning DK

kl. 12.00 & 14.00

Familierundvisning ENG

kl. 12.00 & 14.00

Rundvisning på bådeværftet ENG

kl. 13.00

Craftmanstalk ENG

kl. 11.30

   

Værksteder

Tidspunkt

Dagens håndværker

kl. 10 - 17.00

Håndværks workshop

kl. 14.30

Byg din egen båd

kl. 10 - 16.30

Mal skjold/sværd

kl. 10.30 & 13.30

Slå mønt

kl. 11.30 & 14.30

Perler & Thorshammer

kl. 12.30 & 15.30