Vikingeudstilling på verdensturne vil sætte historien på plads

Vikingeskibsmuseets reproduktion af Gokstadskibet er en af hovedattraktionerne på en stor svensk udstilling, som har til formål at nuancere verdens opfattelse af, hvem vikingerne var. 

Indenfor i halvmørket i nummer 226 i en gade nær Times Square på Manhattan, New York, stilner støjen af, og for tiden toner den over i afdæmpet fløjtespil, der klinger af vikingetid. 
Tidligere holdt avisen New York Times til i bygningen, men nu er den beboet af museet Discovery Times Square, og hovedudstillingen i 2016 hedder Vikings. 

En flot opsætning med mere end 500 genstande, hvoraf de fleste er originaler lånt fra museer i Sverige, Norge, Island og Danmark. Ambitionen er, at gæsterne skal komme hele vejen rundt om livet, som det udfoldede sig for skandinaverne for omkring tusind år siden. Fra hverdagsliv til togter, religion og ritualer. 

Målet er ifølge museets pressechef Teresa Brady at give de besøgende et mere nuanceret billede af vikingerne, end den populære forestilling om hærgende, plyndrende barbarer.  

- Vi forsøger at aflive nogle af de traditionelle myter om vikingerne. Vikingerne var ikke det usoignerede, hærgende folkefærd, man ofte ser dem fremstillet som i populærkulturen. De var familiemennesker, landmænd og handelsfolk med en pragmatisk tilgang til det åndelige liv, fortæller Teresa Grady.  

Udstillingen gør en dyd ud af at pointere, at mens ingen arkæolog nogen sinde har fundet tegn på, at vikingerne bar hjelme med horn, tyder de arkæologiske fund på, at skandinaverne i vikingetiden var et folk, der gik op i personlig pleje. Blandt de udstillede genstande er blandt andet originale kamme, pincetter og sågar en lille ske, der menes at være brugt til at fjerne ørevoks.

Et rejsende folk

Et andet vigtigt budskab på udstillingen er, at vikingernes rejselyst handlede om andet og mere end at plyndre og hærge. De var fremragende skibsbyggere, og det åbnede verden for dem handelsmæssigt og politisk.  

Blandt udstillingens hovedattraktioner er derfor også to skibe: Vikingeskibsmuseets rekonstruktion af Gokstadskibet og et svensk skibsfund, hvorfra kun jernnaglerne er tilbage. Naglerne er hængt op, der hvor de formentlig har siddet i skibets planker, og opsætningen giver publikum en fornemmelsen af, hvordan formen på skibet har været.  

- Skibene er meget populære. De besøgende kan godt lide, at se et rigtigt skib i fuld størrelse, siger Teresa Brady.

Discovery Times Square er ifølge Teresa Brady et af de fem mest besøgte museer i New York og indtil nu har Vikings været en populær udstilling. Det skyldes ikke mindst tv-serier, som HBO’s Vikings og BBC’s The last Kingdom. At historien på Discovery Times Square er en noget anden, gør absolut ikke noget, fortæller Teresa Brady: 

- TV-serierne vækker folks interesse, og når de kommer her får de en meget mere omfattende og udbygget historie, og vi oplever ikke, at den historie, vi kommer med skuffer, siger hun.

Udstillingen Vikings tager efter Times Square på en længere verdensturne, først rundt i USA og derefter til Melbourne, Skt. Petersborg og Paris. 

Afmytisering af vikingetiden

Den verdensturnerende udstilling Vikings er kurateret af det svenske museum Historiska. Her kan du høre Teresa Brady, pressechef for Discovery Times Square, fortælle om udstillingen.