Eksterne udstillinger

Vikingeskibsmuseet samarbejder med en lang række kulturinstitutioner over hele verden om udstillingsprojekter, lån af genstande samt formidling af vikingetid og dansk kultur.

Vikingeudstilling på verdensturne vil sætte historien på plads

Vikingeskibsmuseets reproduktion af Gokstadskibet er en af hovedattraktionerne på en stor svensk udstilling, som har til formål at nuancere verdens opfattelse af, hvem vikingerne var. 

Indenfor i halvmørket i nummer 226 i en gade nær Times Square på Manhattan, New York, stilner støjen af, og for tiden toner den over i afdæmpet fløjtespil, der klinger af vikingetid. 
Tidligere holdt avisen New York Times til i bygningen, men nu er den beboet af museet Discovery Times Square, og hovedudstillingen i 2016 hedder Vikings. 

En flot opsætning med mere end 500 genstande, hvoraf de fleste er originaler lånt fra museer i Sverige, Norge, Island og Danmark. Ambitionen er, at gæsterne skal komme hele vejen rundt om livet, som det udfoldede sig for skandinaverne for omkring tusind år siden. Fra hverdagsliv til togter, religion og ritualer

» Læs mere om Vikings 2016 her... 

I 2014 indledtes et samarbejde med Aarhus Universitet, Sydvestjyske Museer og Nationalmuseet om en særudstilling på Suzhou Museum i Kina.
Projektet var en integreret del af Kulturministeriets Kina-strategi, hvor Sydvestjyske Museer og Suzhou Museum - som del af en søstermuseumaftale - havde planlagt et formidlingsfremstød med fokus på dansk kulturhistorie i vikingetiden.

Vikingeskibsmuseet bidrog bl.a. med rekonstruktionen af den store Gokstadbåd Eik Sande, en stævnkopi af trappestævnen fra Skuldelev 3, et dragehoved fra rekonstruktionen af det lille langskib Helge Ask, Havhingstens stævnfløj og ikke mindst museets Hedebymønt fra 825 - 830 e. kr.

Udstillingen på Suzhou Museum var åben fra 28. marts - 28 juni 2015

9. september 2014 åbnede Schiffe der Wikinger i Martin-Gropius-Bau udstillingshus i Berlin. Projektet kom i stand på initiativ fra den danske ambassade, der i samarbejde med Museum für Vor und Frühgeschichte ønskede formidling af Roskilde, Vikingeskibe og Vikingeskibsmuseet - som en ekstra dimension til den store vandreudstilling Die Wikinger, der tidligere har været vist i London og København.

Schiffe der Wikinger var en tysk version af jubilæumsudstillingen Hjerteblod med et integreret bådebygningsområde, hvor to bådebyggere fra 9. september - 4. januar arbejdede på en rekonstruktion af den lille Gokstadbåd.
Museet udlånte derudover Havhingstens første sejl til ophængning over det imponerende langskib Roskilde 6 samt et rekonstrueret Gokstadskjold til hovedudstillingen Die Wikinger.

Die Wikinger og Schiffe der Wikinger fik stor succes med 180.000 besøgende.


Udstillingen og bådebygningen blev støttet af:

  • Kraks Fond

Vikings/Die Wikinger 2008 - 2009
- Kunsthalle Leoben, Østrig og Historisches Museum Der Pfalz Speyer, Tyskland

Fuldblod på Havet 2006 - 2008
- Udstillinger i Irland og England

Irish National Heritage Park 2004 - 2006
- Aktiviteter

Tasmanian Wooden Boat Festival2004 - 2005

Vikings 2003 - 2006
- Australian Maritime Museum og Auckland Museum

L'Europe des Vikings 2003 - 2004
- Abbaye Daoulas, Frankrig

Info Point Europe 2002
- Antwerpen, Holland

North American wildlife and native people 2002
- Wiesbaden, Tyskland

Life and times of Vikings 2001
- Vancouver Maritime Museum, British Columbia

Expo 98, Lissabon