Hvis din cykel var et vikingeskib
- fra 25. maj til 31. august 2022

Racercykler og langskibe på Vikingeskibsmuseet 

Udstillingen Hvis din cykel var et vikingeskib sammenligner en fjerlet og toptunet racercykel med vikingetidens absolutte højteknologi; det smalle og lange krigsskib, bygget til høj fart.
At gå ombord i ligheden er slet ikke så skørt, som det umiddelbart lyder.

For mere end 1000 år siden satte vikingerne Norden på verdenskortet: Havet var deres legeplads, udfordring og kraftpræstation - og resultatet af mange års læring, træning og erfaringsindsamling. Som landevejene i dag er for de professionelle cykelryttere i Tour de France…

Udstillingen hylder en af verdens største og mest traditionsrige sportsbegivenheder ved at opstille to fuldblodsracercykler og en specialdesignet cykelhjelm overfor museets langskibe; Skuldelev 2 og Skuldelev 5. I sammenligningen stilles der skarpt på designmæssige kompromisser, aero- og hydrodynamik, kraftoverførsel samt træ- og carbonfibre – i en fortælling iklædt gule, grønne og rød-prikkede farver.

Hvornår: 25. maj – 31. august
Pris: Gratis ved køb af entrébillet til museet. Børn under 18 år er gratis.

Udstillingen er skabt i et samarbejde med den danske cykelproducent PRONGHORN RACING Aps og Team Danmark med støtte fra Roskilde Kommune.

Rundvisninger

På de daglige rundvisninger i dagene omkring Tour de France hylder museets formidlere en af verdens største og mest traditionsrige sportsbegivenheder ved:

At fortælle dramatiske historier om de fransk-engelsk-danske begivenheder, der udspillede sig i 1060’erne i Normandiet og England, hvor det ene store slag afløste det andet og fik afgørende betydningen for magten i Europa. En fortælling som senere blev foreviget på det berømte Bayeuxtapet. 

At stille skarpt på design og konstruktionsmæssige ligheder mellem en fjerlet, toptunet og aerodynamisk landevejsracer og vikingetidens absolutte højteknologi; det smalle og lange krigsskib bygget til høj fart.
Fortællinger om dristige konstruktioner og ultimative kompromisser mellem form og funktion.

» Læs mere om de daglige rundvisninger her...

Hvornår: på dansk kl. 13.00 og engelsk kl. 15.00
Hvor: Vikingeskibshallen
Pris: Gratis ved køb af entrébillet til museet. Børn under 18 år er gratis.

Vi sætter gule sejl

Vikingeskibsmuseets ’Byg Båd’-værksted har fået Tour de France feber. Kom og gør bådebyggerne kunsten efter og byg din egen båd med et flot gult sejl.

I værkstedet bygger vi både skabt af fantasien - med trærester, papir, snor m.m. Du kan lege og eksperimentere dig frem til et sødygtigt fartøj. I løbet af byggeprocessen kan du teste dit design i et vandbassin, for at se om det kan flyde og er i balance.

’Byg Båd’-værkstedet ligger på museets værftsplads, og du kan lade dig inspirere af de rigtige bådebyggere, der med økser og høvle arbejder på et stort vikingeskib.

Du er velkommen til at tage skibet med hjem, og ellers får skibet lov til at pryde museets værksted med gule farver, når de mange Tour de France cykelryttere slår lejr ved museet til sommer.

» Læs mere om aktiviteten 'Byg båd' her...

Hvornår: Alle dage i sommerferien, så længe lager haves
Hvor: ’Byg Båd’-værksted på værftspladsen
Pris: Gratis for børn under 18 år og voksne med entrébillet til museet

Aktiviteten er anbefalet til børn fra ca. 8 år og opefter.