Vikingernes krigsskib sejler igen

Af Tinna Damgård-Sørensen, direktør for Vikingeskibsmuseet 

Et vikingeskib, en drøm - og en kæmpe udfordring. Havhingsten fra Glendalough skal sejle over Nordsøen til Dublin i 2007, og retur til Roskilde i 2008. Sejladsen er kulminationen på projekt Fuldblod på havet, det mest ambitiøse eksperimentale projekt, der er gennemført inden for skibsarkæologien. Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik er protektor for sejladsen.

Havhingsten fra Glendalough er en rekonstruktion af vraget af det 30 meter lange krigsskib, som udstilles på Vikingeskibsmuseet. Det repræsenterer vikingetidens absolutte højteknologi og hører til blandt de havgående langskibe, der blev besunget i sagaer og skjaldekvad. Det originale skib er bygget af vikinger i Dublin og endte sine dage i slutningen af 1000-tallet som spærring på bunden af Roskilde Fjord.

Havhingsten fra Glendalough er bygget på museets bådeværft 2000-2004. Skibet er bygget med kopier af vikingernes værktøjer og med brug af de materialer og konstruktionsprincipper, der ses i det originale skib. Resultatet er iøjefaldende. Hér går form, funktion og æstetik op i en højere enhed med materialer og håndværkstradition. Et design, der var beundret for 1000 år siden, og som stadig vækker opmærksomhed. Skibet er udpeget som en af 12 repræsentanter for fremtrædende dansk design og kunsthåndværk i Kulturministerens Kulturkanon.