Om udstillingen

Fragtskibenes last af tunge vintønder og kværnsten, markedernes efterspurgte keramik og eksotiske krydderier tog de besøgende  med på en arkæologisk opdagelsesrejse - til lyden af bølgeskvulp, hymner fra 800-tallets Byzans og arabiske fortællinger.

Rejsen tog afsæt i bevarede beretninger fra tre af 800-tallets sørejsende. Fortællingerne blev underbygget af et stort antal genstande, der aldrig havde været udstillet sammen. Udstillingen rummede helt nye fund fra Zanzibar, sølvskatte og guldperler, kamme af rensdyrtak, koransider samt et imponerende buddhahoved fra Borobudur templet på Java. Luksusvarer og hverdagsting, der har rejst om bord på skibene, og som giver et levende billede af udveksling af varer og ideer i den nye, åbne verden vikingerne var en del af.

Mød tre søfarer fra 800-tallet

Nordmanden Ottar berettede ved Kong Alfred den Stores hof i England om sit liv som høvding i Nordnorge og sine sørejser fra Det Arktiske Hav til Danmark.
Fortællinger om sørejser fyldte også gaderne i havnebyen Siraf ved Den Persiske Golf. Abhara, en hyrde fra det persiske højland, ender som langfartskaptajn på fjerne mål i Indien og Kina.
I Konstantinopel rejste den byzantinske gesandt Theodosios over Adriaterhavet til Venedig og videre til det frankiske hof i Trier. Hans seglaftryk fra breve er fundet i Ribe og Tissø i Danmark og Hedeby i Nordtyskland.

Ottars, Abharas og Theodosios' rejser strakte sig over den halve klode. Alligevel var deres verdener tæt forbundet af maritime kontakter på tværs af kontinenter og oceaner.


De seneste års arkæologiske udgravninger ved Middelhavet og omkring Det Indiske Ocean nuancerer det billede, der tidligere kun var kendt fra rejseberetninger. Udstillingen bragte den nye viden om de sydlige have sammen med arkæologiske fund fra udgravninger af vikingernes handelsbyer langs Nordeuropas kyster.

Internationale forbindelser

Udstillingsrummene afspejlede de maritime forbindelser: Der var kig fra Truso til Zanzibar og fra Suzhou til Irland via Theodosios' Konstantinopel - havet i midten og bindeleddet mellem Ottars nordlige og Abharas sydlige verden.

I et mørkt skatkammer voksede montrer op af gulvet. Øjet rettedes mod genstande, der har rejst over lange distancer og unikke fund, der viser inspiration fra fjerne kulturer. Et interaktivt verdenskort blev aktiveret ved hver af rummets montrer; med et tryk på en knap blev genstandenes rejseruter vist, som et flygtigt lysspor - på tværs af kontinenter og oceaner. Museumsgæsten blev inviteret til at undersøge de maritime forbindelser på tværs af rummet, og dykke ned i overraskende historier om genstandenes oprindelse, handelsrute, produktion, værdi, kulturelle sammenhæng og menneskene bag.