Færdiggørelse af forstaget

Carsten sætter den færdige forstag under træk
Udgivet 23/09-2015

Øjesplejsning er færdig og nu er det tid til at lægge rebets sidste kordel.

I det sidste indlæg om fremstilling af forstaget, var Carsten lige blevet færdig med øjesplejsningen. Han gjorde den færdig ved at hamre den forsigtigt ned over en stor  træpind, for at sikre at alle fibrene lå jævnt og fordelt som de skulle. Den resterende del af den tredje kordel var stadigvæk viklet rundt om træpinden, og ventede tålmodigt på at blive lagt over de to eksisterende kordele.  

Han tog pinden op igen og begyndte med at lægge den tredje kordel. Det krævede lidt mere muskelkraft end før, fordi den kordel var (uforvarende…) en lille smule tykkere end de to andre. Derfor skulle han bruge lidt flere kræfter for at få den til at ligge som den skulle. Teknikken var dog nøjagtig det samme som før: Pinden blev passeret over og under to-tråds rebet, og kordelen blev forsigtig lagt i den rigtig position iblandt de eksisterende vindinger.  

Som det sker nogen gange når man arbejder efter øjet, var den tredje kordel knap 20cm for kort. Det er heller ikke noget problem, når man arbejder med lindebast – Carsten kunne bare sætte nogle nye fibre ind i enden af kordelen, og vinde de ekstra centimeter der manglede. Og så forsatte han med at lægge kordelen på plads, mens han arbejdede hen mod slutning af rebet. 

Da han nåede hele vejen ned til enden, gav han den tredje kordel en sidste vinding rundt om sløjfen ved enden. Der var ikke behov for at binde et knob – kordelens vindinger holder automatisk fast af sig selv. 

Så var det tid til at strække rebet. Lindebast giver sig en del, og det var vigtigt at rebet får lov til at ’strække sig’, før det ender som en del af Gislingebådens rig. Carsten placerede forstagets øje rundt om en stor metalpæle, som var sat fast i jorden uden for Vikingeskibshallen. Så blev den anden ende af forstaget bundet fast til en hjulblok, og det hele blev forsigtigt strammet op, indtil Carsten var tilfreds. Forstaget var 4.65m lang da Carsten var færdig med at lægge den, og allerede 2 minutter efter den første strækning, havde den givet sig så meget at den var lidt under 5m lang. 

Forstaget fik lov til at været under træk natten over, og da den blev pillet ned igen dagen efter, målte den 5.2m. 


Oprettet af Tríona Sørensen