Dræby

Vest for Munkebo ligger landsbyen Dræby. Navnet stammer fra vikingetiden, og det betyder stedet hvor man drager. Her trak man skibene over land for at spare tid. Præcis hvordan dragningen er foregået, ved vi ikke, men baseret på eksperimentalarkæologiske forsøg andre steder viser et hurtigt regnestykke, at de 800 meter, som i vikingetiden var afstanden mellem Kertinge Nor og Odense Fjord, kunne klares på mindre end 1 time. Et hurtigere alternativ til at sejle hele vejen rundt om Fyns Hoved.

Andre spændende steder fra Vikingetiden i nærheden

I vikingetiden lå der en gård på bakken, og i 2015 fandt man her en mindre sølvskat bestående af flere stykker af sølvbarrer og smykker, der var klippet i stykker samt sølvmønter, såkaldte dirhems, som var slået i starten af 900-tallet.

► Læs mere om Munkebo Bakke her

I vandet er der fundet rester af en pælespærring fra vikingetiden. Spærringen bestod af pæle banket ned i fjordbunden, som skibene ikke kunne sejle henover.

► Læs mere om Pælespærringen ved Snekkeled her

Vikingemuseet Ladby er museet for Danmarks eneste kendte vikingeskibsgrav. Her kan man opleve det sted, hvor Ladbykongen blev stedt til hvile i sit skib udstyret med fornemme gravgaver for godt 1100 år siden.

 Læs mere om Vikingemuseet Ladby her

I landsbyen Marslev, er der fundet både fine smykker, almindelige metalting og dele til sværd fra vikingetiden.

► Læs mere om Marslev her

Stednavneforskere ved at byer, der ender på -by fik deres navne i vikingetiden. Viby kunne betyde landsbyen med viet – et vi var et helligt sted – og Salby betyder landsbyen med salen, så her lå med al sandsynlighed et særligt stort hus.

► Læs mere om Viby og Salby – vikingernes landsbyer her