Mammen

En forårsdag i april 1868 går et par arbejdere i gang med at fjerne oldtidshøjen Bjerringhøj fra en mark mellem landsbyerne Mammen og Bjerring, 15 km sydøst for Viborg. De graver sig ned gennem højen, og pludselig står de med træskostøvlerne i en vikingestormands gravkammer – udtrykket på deres ansigter må have været guld værd. De tager de største fund med sig og præsenterer dem for øvrigheden, som foranstalter en udgravning af højen.

Dette fandt arkæologerne frem til: Den afdøde lå i et gravkammer konstrueret af solide træplanker, som var fældet i 970/71. En voksen, spinkelt bygget mand lå begravet her i en 3,20 m lang kiste. Han var klædt i prægtige klæder, blandt andet en kappe af fint uldtøj med broderier, udført efter engelsk mode. Han hvilede på en pude af edderdun. Som gravgaver havde han fået to økser med sig; den ene et pragteksemplar med sølvindlægninger – mønsteret har lagt navn til en af vikingetidens stilarter. Oven på kisten fandt man et kæmpe vokslys, et bronzekar og to træspande, som havde været fyldt med mad og drikke til den afdødes sidste rejse.

Det står ikke klart, om den gravlagte var kristen eller stadig bekendte sig til de gamle guder, da der er elementer i graven som peger i begge retninger. Rundhøje fra vikingetiden er meget usædvanligt og den parallel, der ligger mest ligefor, er Nordhøjen i Jelling. Her formoder man, at kong Gorm oprindeligt blev begravet, også i et gravkammer og med et vokslys. Det ekstraordinært eksklusive udstyr peger på, at den afdøde har tilhørt samfundets absolutte top, og gravens datering viser, at den gravlagte kunne have hørt til kredsen om kong Harald Blåtand. 

Nutidens Bjerringhøj

I dag er Bjerringhøj stort set ikke synlig længere, men der står en mindesten ved vejen. Få år efter fundet af Mammengraven gik en landmand i 1871 fra Mammen i gang med at grave grus mindre end 1 km nord for Bjerringhøj. Et skattefund dukkede op, som er dateret til samme periode som graven. Det indeholdt et sæt prægtige mankestole (del af et hesteudstyr), bronzefade, en smykkeform og forgyldte beslag fra et træskrin. Alle de originale genstande fra både graven og skattefundet er i dag udstillet på Nationalmuseet, men på Gudenådalens Museum i Bjerringbro kan man se kopier.

Andre spændende steder fra Vikingetiden i nærheden

I våbenhuset er opstillet en runesten, som først kom for en dag i 1996, da gulvet i kirken skulle restaureres.

► Læs mere om Bjerring Kirke her

Uden for museet er der etableret en runestenspark med kopier af 15 runesten, der er fundet i lokalområdet.

► Læs mere om Gudenådalens Museum her

Stenen er rejst af Tholf efter hans broder Rade. På den anden side er tegnet et skib med en speciel stævn. Stenen står i haven bag præstegården.

► Læs mere om Hjermindestenen her

Fra skriftlige beretninger ved vi om dette anlæg, at det var 90 m langt, 14 m bredt og bestod af 26 sten – den næstlængste kendte skibssætning i Skandinavien efter Jelling.

► Læs mere om Vejerslev Skibssætning her

To runesten på kirkegården. På den største står "Sasgerd, Finulvs datter, rejste stenen efter Odinkar, Osbjørns søn, den dyre og hin drottro. Den sejdkarl (skal) den mand (være) som bryder disse kumler.

► Læs mere om Skern her