Øerne i Smålandshavet

Øerne i Smålandshavet er så små, at de fungerede som små selvstændige samfund i vikingetiden. Draget mellem Skalø og Fejø, med Dragsbjerg beliggende overfor, er en reminiscens fra et drag fra vikingetiden, hvor skibe har kunnet drages eller trækkes over landtangen. Fund som ildsten og en jernøkse er gjort på strandene eller tæt ved dem. Fra Fejø findes flere unikke sølvskatte: En møntskat på antagelig 700-800 mønter blev fundet helt tilbage i 1673 men er desværre siden gået tabt. Blandt mønterne var mønter fra tyske Konrad 2. (1027-39) og danske Knud den Store (1016-35). Et eksklusivt drikkeservice af sølv blev fundet ved markarbejde på Fejø i 1872. Det består af et serveringsbæger med mindre drikkebægre indeni. Det såkaldte Fejøbæger er af graveret sølv med forgyldninger, karvsnit og niello-indlæg. Senest i 2015 er der gjort et nyt spektakulært detektorfund af sølvbægre på Fejø. Alle skattene kan ses på Nationalmuseet.

Andre spændende steder fra Vikingetiden i nærheden.

To af Lollands runesten er endt i forhallen til museet i Maribo. Skovlængestenen har været kendt siden 1600-tallet, hvor den ifølge skriftlige kilder stod i en stenbro på vej til Gurreby, umiddelbart øst for Nakskov. På stenen står der “Astrad rejste denne sten efter Jyde, sin far, en meget god thegn” – thegn betyder formodentlig en høvding og er en titel, som må have været ret udbredt i vikingetiden, da den er brugt på runesten over hele landet.

► Læs mere om Museum Lolland-Falster her

I den store Vålse Vig fandtes før inddæmningen i 1800-tallet en række naturligt beskyttede anløbspladser med ferskvandskilder; en fordelagtig placering med adgang til Østersøen og Smålandshavet. Handlen fra Vålse Vig har været lukrativ, det vidner fundet af en stor sølvskat i 1835 om.

► Læs mere om Vålse Vig her

Tillitse er et af de steder på Lolland-Falster med et slavisk navn, som indikerer at her slog venderne sig mere permanent ned. Vikinger med nordiske navne var her dog også – det vidner runestenen uden for våbenhuset til Tillitse Kirke om. 

► Læs mere om Tillitsestenen her

I dag er her flade marker, men i vikingetiden strakte Rødby Fjord sig ind i landet. I det beskyttede fjordsystem med direkte adgang til Østersøen var en række naturligt beskyttede anløbspladser, som udviklede sig til de mindre byer Tirsted, opkaldt efter den nordiske gud Tyr, Rødby og Vejleby. 

► Læs mere om Rødby Fjord her

I bunden af Nakskov Fjord har arkæologer fundet en lollandsk landsby fra vikingetiden. I begyndelsen af 1000-tallet lå her gårde, værkstedsbygninger og staklader. Beboerne har levet af landbrug, fiskeri på fjorden og handel med naboerne omkring Østersøen. 

► Læs mere om Nakskov Fjord her