Pælespærringen ved Snekkeled

Pælespærringen ved Snekkeled Fjorden slår et sving inden den åbner sig op i Kertinge Nor, og der ligger Snekkeled. I vandet er der fundet rester af en pælespærring fra vikingetiden. Spærringen bestod af pæle banket ned i fjordbunden, som skibene ikke kunne sejle henover. Der var kun få åbninger i spærringen, så man skulle være lokalkendt for at kunne navigere igennem fjorden. På den måde kunne vikingerne bestemme, hvem der fik adgang til Noret.  En større, mobiliseret vikingeflåde kunne ligge godt beskyttet her, men stadig have let og hurtig adgang til både Storebælt og Odense Fjord.

Andre spændende steder fra Vikingetiden i nærheden

Vikingemuseet Ladby er museet for Danmarks eneste kendte vikingeskibsgrav. Her kan man opleve det sted, hvor Ladbykongen blev stedt til hvile i sit skib udstyret med fornemme gravgaver for godt 1100 år siden.

 Læs mere om Vikingemuseet Ladby her

I vikingetiden lå der en gård på bakken, og i 2015 fandt man her en mindre sølvskat bestående af flere stykker af sølvbarrer og smykker, der var klippet i stykker samt sølvmønter, såkaldte dirhems, som var slået i starten af 900-tallet.

► Læs mere om Munkebo Bakke her

I april 2014 fandt en dygtig detektormand en unik lille forgyldt sølvfigur fra 800-tallet på en mark ved Revninge.

► Læs mere om Revninge her

Navnet stammer fra vikingetiden, og det betyder stedet hvor man drager. Her trak man skibene over land for at spare tid.

► Læs mere om Dræby her

Stednavneforskere ved at byer, der ender på -by fik deres navne i vikingetiden. Viby kunne betyde landsbyen med viet – et vi var et helligt sted – og Salby betyder landsbyen med salen, så her lå med al sandsynlighed et særligt stort hus.

► Læs mere om Viby og Salby – vikingernes landsbyer her