Revninge

I området syd for Kerteminde Fjord ligger vikingernes landsbyer tæt på hinanden. I april 2014 fandt en dygtig detektormand en unik lille forgyldt sølvfigur fra 800-tallet på en mark ved Revninge. Figuren er 4,6 cm høj, og bag hovedet er der små huller, så måske har den været brugt som hængesmykke. Den forestiller et lille menneske med fodlange klæder, en kraftig halskæde om halsen og en knold i nakken. Først mente arkæologer, at det var frugtbarhedsgudinden Freja. Men da flere træk ved figuren kan tolkes som både feminine og maskuline, er de sidenhen kommet i tvivl. Figuren har hverken våben eller hovedbeklædning, så det kan ikke være en valkyrie. Om det er en mand eller kvinde, viking eller gud finder vi desværre aldrig ud af. Sikkert er det dog,at den er noget helt særligt, fordi vi kun har meget få menneskelignende figurer fra vikingetiden. Figuren var derfor på Kulturstyrelsens Top 10 over arkæologiske fund i 2014. Figuren har sågar fået en øl opkaldt efter sig. Den lille budbringer fra vikingetiden kan i dag ses på Vikingemuseet Ladby.

Andre spændende steder fra Vikingetiden i nærheden

Rynkeby betyder krigernes by. Her er fundet alt lige fra ten-vægte til dragtspænder, der har prydet beboernes tøj.

► Læs mere om Rynkeby her

Birkende var engang en travl vikingelandsby; de var typisk på 5-8 gårde med store træbyggede, stråtækte huse.

► Læs mere om Birkende her

I Avnslev, 4,5 km fra Storebælt, har arkæologer udgravet spor af bebyggelse fra vikingetiden.

► Læs mere om Avnslev her

Vikingemuseet Ladby er museet for Danmarks eneste kendte vikingeskibsgrav. Her kan man opleve det sted, hvor Ladbykongen blev stedt til hvile i sit skib udstyret med fornemme gravgaver for godt 1100 år siden.

 Læs mere om Vikingemuseet Ladby her

I vandet er der fundet rester af en pælespærring fra vikingetiden. Spærringen bestod af pæle banket ned i fjordbunden, som skibene ikke kunne sejle henover.

► Læs mere om Pælespærringen ved Snekkeled her