Nationalmuseet

På Danmarks største kulturhistoriske museum, Nationalmuseet, finder man et sandt skatkammer af berømte og unikke fund. Her kan man fordybe og fortabe sig i timevis på en rejse tilbage til vikingetidens mennesker og de ting, de omgav sig med. Giver man sig tid til at gå gennem flere af udstillingerne, får man den samlede Danmarkshistorie, som vikingerne er en del af – det lange stræk fra stenalder frem til i dag. Museets historiske rødder rækker tilbage til Det Kgl. Kunstkammer, hvis store samling af rariteter såsom malerier, etnografiske genstande, våben og oldsager blev grundlagt af Frederik 3. omkring år 1650.

Skatte fra Vikingetiden

I dag vokser Nationalmuseets samlinger fortsat, blandt andet på grund af de mange genstande, som indleveres som danefæ. Hvert år laver Nationalmuseet en ny udstilling, som viser et udsnit af de mange danefæ-genstande, der bliver fundet af amatørarkæologer rundt omkring i landet. En af disse fund er en stor sølvskat. Med en hurtig bevægelse blev den tunge tøjbylt anbragt i hullet og dækket til. Først med den opgravede jord, så med et løst strøg af visne blade og kviste. Her ville den ligge sikkert … Men sølvskatten blev aldrig hentet igen af den person, som en dag i midten af 900-tallet gravede et hul i jorden for at gemme sine værdier. En rigmand eller måske en sølvsmed, som ikke fik mulighed for at vende tilbage. Sådan kan man forestille sig, at Duesmindeskatten endte i jorden.

I 2002 gav en amatørarkæologs metaldetektor et voldsomt udslag på stedet, og de 50 stykker sølv i form af bl.a. bæltespænder og -beslag blev gravet op. I dag er skatten blot et af de unikke fund fra vikingetiden, man kan se i udstillingen Danmarks Oldtid. Samlet er de en del af fortællingen om de begivenheder, som formede danskerne og den danske stat – om magten, udfærden, handlen og troen.

Ligesom vikingerne gerne placerede runestenene ved vejforløb, hvor mange mennesker ville passere forbi på deres vej, finder man i dag runehallen, hvor flere af Nationalmuseets gange krydser hinanden. Her træder Thorger, Nærve og Asråd frem fra fortiden. Gennem vikingernes kumler på runestenene får man et glimt af nogle af vikingetidens mest magtfulde mennesker.

Andre spændende steder fra Vikingetiden i nærheden

Det har længe været kendt, at porten ind til København fra øst i middelalderen lå på Kongens Nytorv, men det var helt ny viden, at vikingerne også holdt til her.

► Læs mere om Porten til vikingetidens København her

På Rådhuspladsen blev arkæologerne for alvor overrasket over fundet af 18 grave fra den sidste del af vikingetiden: kvinder, mænd og børn var i perioden fra midten af 1000-tallet til begyndelsen af 1100-tallet blevet begravet her.

► Læs mere om Rådhuspladsen i København her

I den kommende udstilling vil de nye og opsigtvækkende fund gjort under de store metroudgravninger være med til at fortælle historien om København i den sene vikingetid.

► Læs mere om Københavns Museum her

En del af kirkegården blev udgravet i 2008, da bygningen ovenpå skulle rives ned for at gøre plads til nyt byggeri. Her fandt arkæologerne et møntsmykke, lavet af en mønt fra slutningen af 900-tallet.

► Læs mere om Sankt Clemens Kirke her

I udkanten af landsbyen Risby, 5 km nord for Albertslund, ligger en lille vikingelandsby omgivet af skov mod øst og med udsigt over Store Vejleådalen i vest.

► Læs mere om Vikingelandsbyen i Albertslund her