Sagnlandet Lejre

“Hil de rejsende, en gæst er kommet hid!” Japke slår ud med hånden og vinker de besøgende nærmere. Hun er i færd med at tilberede friskfanget laks, mens hun fortæller historien om guden Thors fisketur. På vikingemarkedspladsen Ravnebjerg bliver alle budt velkommen på ægte vikingemanér. Kom tæt på fortidens verden af sæder og skikke i Sagnlandet Lejre, hvor markedspladsen summer af liv.

Man bliver inviteret med på en rejse tilbage til dagligdagen for over 1000 år siden. Et besøg i det smukke istidslandskab er samtidig en stor naturoplevelse og en rejse i tid og sted gennem rekonstruerede historiske miljøer, der også viser tiden før og efter vikingetiden. Her arbejder vikingerne med håndværk, tilbereder mad og handler, og indimellem finder de tid til våbentræning og kamp. Vikingernes grej og udstyr er rekonstruktioner af arkæologiske fund, og en del bliver fremstillet på Sagnlandets historiske værksteder.

Rekonstruktion af skibssætning

Kig ind, og oplev nutidens håndværkere og forskere arbejde med at rekonstruere stort og småt, og vær med til at tolke fundene og forstå vikingernes verden. Også i Sagnlandet Lejre bor de levende og de døde på hver sit højdedrag. På områdets højeste punkt har Sagnlandet genskabt en kopi af skibsstensætningen fra Gl. Lejre, der med sine 90 m har været Sjællands største.

Frivillige fra foreninger, virksomheder og Sagnlandets Venner deltog i projektet, som blev kaldt Danmarks største teambuilding, med at flytte de tonstunge sten på plads på samme måde, som man formoder vikingerne skabte de imponerende monumenter. En fornemmelse af ærefrygt breder sig. En hestehud, kraniet fra en urokse, amuletter, og korn fra årets høst er lagt ud i Sagnlandets offermose til guderne i håbet om, at de vil sende fremgang og gode tider. Her er genskabt en stemning, der får en til at tænke på Thietmars dramatiske beskrivelse af de store offerfester i Lejre, som fandt sted i den sidste del af jernalderen under sagnkongerne af Skjoldunge-slægten.

Andre spændende steder fra Vikingetiden i nærheden

På Lejre Museum kan man se en udstilling om Skjoldungerne, hvor man kan se de mange fund fra udgravningerne i Gl. Lejre.

► Læs mere om Lejre Museum her

Det kuperede landskab har været særligt egnet til vikingetidens iscenesættelse af bebyggelser og gravmonumenter. Her blev Lejreskatten fundet 1850, som man i dag kan se på Nationalmuseet.

► Læs mere om Lejre Ådal her

På markerne mellem Salløv og det nærliggende Snoldelev fandt bønder i 1770’erne en runesten fra tidlig vikingetid (7-800), da de sløjfede en oldtidshøj.

► Læs mere om Gunvald fra Salløv her

Talrige gange siden 1800-tallet er der dukket menneskeskeletter op af jorden i Gevninge, som er vurderet til at stamme fra vikingetiden.

► Læs mere om Gevninge her

Her har vikingerne boet på en sikker position lidt inde i landet, men med fordel af adgangen til fjorden og nærheden til kongemagten i Lejre.

► Læs mere om Kirke Hyllinge her