Vesthimmerlands Museum

På Vesthimmerlands Museum kan man se sværdet fra Næsby, der på 60 år voksede med næsten 10 cm. Sværdet blev oprindeligt fundet ved udgravninger af en ryttergrav i 1951 nord for Livøvej i hjørnet mod Næsbyvej, Ranum. I 2011 fik arkæologer mulighed for at vende tilbage til gravpladsen og da viste det sig at et stykke af sværdet var blevet efterladt i jorden. Tilføjelsen betyder, at sværdet nu måler mere end 90 cm, og det er dermed et af de længste sværd fra vikingetiden.

Graven

Med sig havde den gravlagte stormand også sit rideudstyr, og analyser af metallet viser, at dele af det stammer fra Mellemeuropa, formentlig Sydtyskland, mens andre dele er mere lokale og stammer fra Midtjylland. Sværdet er blevet røntgenfotograferet, og her blev det afsløret, at klingen er stemplet med korstegn og bogstaver. Det er muligvis et såkaldt Ulfberht-sværd, en klinge af højeste kvalitet fremstillet i Rhinområdet. Rytteren fra Næsbys sølvindlagte stigbøjer kan have været en gave fra kongen, givet for at knytte bånd med den lokale elite.

Graven er fra første halvdel af 1000-tallet, oprindeligt anlagt som en gravhøj, men senere blev højen fjernet og et 100 m2 dødehus sat over graven – samme mønster som i de rige grave i Hørning og til dels Jelling. Efter 1000 år og med så få skriftlige kilder fra denne tid er det ikke muligt at sætte navn på de fornemme gravlagte personer, men man må jo gerne gætte. Og det er netop hvad de vesthimmerlandske arkæologer har gjort med krigeren i Næsby. Det helt unikke gravgods, gravens udvikling fra høj til kapel og placering på jord, som i den tidlige middelalder var kongens private ejendom, viser, at det må have været en person med en helt særlig social status.

Den formentlig mest magtfulde slægt i Nordjylland var Thrugotslægten, og den afdøde kunne meget vel være slægtens stamfar, Ulv Galiciefarer. Sværdet og dele af udstyret finder man på Vesthimmerlands Museum i Aars, hvor man blandt andet også kan se mønter slået i Ørbæk på Knud den Stores tid – Jyllands vigtigste møntsted i vikingetiden.

Andre spændende steder fra Vikingetiden i nærheden

På Aars Kirkegård lige ved kirken står en runesten med indskriften: “Asser satte denne sten efter Valtoke, sin drot.

► Læs mere om Aarsstenen her

I præstegårdshavens østdige står en runesten med følgende indskrift. " Asgot, Thygotes søn, rejste stenen efter sin broder Esge."

► Læs mere om Runesten ved Kongens Tisted her

I kirken står en runesten med både runer og et skibsbillede. "Taste og Asbjørn rejste denne sten efter deres broder Tue."

► Læs mere om Runesten i Farsø Kirke her

Stenen er særlig interessant, fordi det er den eneste runesten bortset fra Jellingstenen, der omtaler Danmark ved navn.

 Læs mere om Skivumstenen her

Runestenen har følgende indskrift "Thorkil satte stenen efter sin fader ... søn."

► Læs mere om Runesten i Flejsborg Kirke her