Vikingemuseet Ladby

Vikingemuseet Ladby er museet for Danmarks eneste kendte vikingeskibsgrav. Her kan man opleve det sted, hvor Ladbykongen blev stedt til hvile i sit skib udstyret med fornemme gravgaver for godt 1100 år siden. I museets udstilling findes de mange fund fra graven.

Gravhøjen er i dag genopført over skibet, og når man træder ind i højen, er det også et skridt 1100 år tilbage i tid. Omkring år 925 blev en vikingekonge gravlagt her i sit skib med heste, hunde og andet kostbart gravgods. Skibet er 22 m langt og 3 m bredt og har haft et dragehoved i forstavnen, hvorfra dens krøllede manke af jernspiraler er bevaret. Graven ligger små 100 m fra Kerteminde Fjords kyst.

Inde i højen kan man med appen Vikingekongens grav lade skibet rejse sig igen, og tage på en interaktiv opdagelsesjagt, hvor man får et spændende indblik i Ladbykongens verden og hans sidste rejse til Dødsriget Hel. Man kan også låne en tablet på museet. Der er ca. 300 meters gang fra parkeringspladsen til højen.

Skibsgravens mange prægtige og unikke genstande er udstillet i museumsbygningen 300 meter fra gravhøjen. I kælderen findes en 1:1-rekonstruktion af skibet. I det ligger den døde konge på sit leje med alt sit udstyr. Vikingemuseet Ladby har skiftende særudstillinger, der tager udgangspunkt i vikingetidens dragende univers.

Oplev Ladbymuseet

I sommeren 2011 gik museet i samarbejde med en professional bådebygger samt en gruppe bestående af 30 frivillige smede og bådebyggere i gang med at bygge en rekonstruktion af Ladbyskibet. En nøjagtig kopi af skibet står nu færdig, som i sommerhalvåret kan opleves ved skibsbroen, der ligger et stenkast fra højen. Herfra kan man også få indtryk af det helt særlige vikingetidslandskab, der omkranser Kerteminde Fjord og Kertinge Nor. 

I sommerhalvåret ligger en rekonstruktion af skibet ude på fjorden, så man ved selvsyn kan opleve, hvor stort et skib, vikingekongen ejede og siden blev begravet i. I løbet af sommeren er der løbende formidling af gamle håndsværkstraditioner, vedligehold og sejlads af det rekonstruerede skib. Man kan også deltage i en rundvisning, skyde med bue og pil og meget andet. Mens øjnene vænner sig til mørket, træder konturerne af skibet med sine 2000 jernnagler, de ofrede heste og ikke mindst det imponerende velbevarede anker af jern langsomt frem.

Andre spændende steder fra Vikingetiden i nærheden

I april 2014 fandt en dygtig detektormand en unik lille forgyldt sølvfigur fra 800-tallet på en mark ved Revninge.

► Læs mere om Revninge her

I vandet er der fundet rester af en pælespærring fra vikingetiden. Spærringen bestod af pæle banket ned i fjordbunden, som skibene ikke kunne sejle henover.

► Læs mere om Pælespærringen ved Snekkeled her

I vikingetiden lå der en gård på bakken, og i 2015 fandt man her en mindre sølvskat bestående af flere stykker af sølvbarrer og smykker, der var klippet i stykker samt sølvmønter, såkaldte dirhems, som var slået i starten af 900-tallet.

► Læs mere om Munkebo Bakke her

Navnet stammer fra vikingetiden, og det betyder stedet hvor man drager. Her trak man skibene over land for at spare tid.

► Læs mere om Dræby her

Stednavneforskere ved at byer, der ender på -by fik deres navne i vikingetiden. Viby kunne betyde landsbyen med viet – et vi var et helligt sted – og Salby betyder landsbyen med salen, så her lå med al sandsynlighed et særligt stort hus.

► Læs mere om Viby og Salby – vikingernes landsbyer her