Broen over Gudenåen ved Falgård

På det smalleste sted over Gudenå, i udkanten af Ry, lå i slutningen af 900-tallet et 70 m langt bro- og dæmningsanlæg. På begge sider af åen var konstrueret en 5-8 m bred dæmning ud i vandløbet af store flade sten, som blev holdt på plads af træpæle. Rester af træstolper tyder på, at der har været en fritstående bro på ca. 17 m hen over midten af åen, som vandet frit kunne fortsætte under. Broen var del af en af vikingetidens vigtige øst-vestvendte vejforløb – man kan stadig se rester af hulveje i området – og muligvis endnu et bevis på Harald Blåtands evne til at samle landet via infrastruktur.

Andre spændende steder fra Vikingetiden i nærheden

Der står to runesten inde i Sønder Vissing Kirke. Den ene er særlig interessant, fordi den knytter sig til Jellingdynastiet og personer vi også kender fra andre kilder.

► Læs mere om Sønder Vissing Kirke her

Her fandt arkæologer en lille landsby med fire gårde fra ca. 400-800 og en gravplads med omkring 30 grave, heraf 19 kammergrave.

► Læs mere om Vikingegravpladsen ved Hårup her

Runestenen står inde i kirken. "Thorkil Svindbakke rejste denne sten efter sin fader Toke, som (ejede skib med...?)

► Læs mere om Runestenen ved Sporup her

På runestenen står "Frøsten satte denne sten efter sin lagsmand Gyrd, Sigvalds broder ... Tvegges ..."

 Læs mere om Runestene i Sjelle Kirke her

Fra skriftlige beretninger ved vi om dette anlæg, at det var 90 m langt, 14 m bredt og bestod af 26 sten – den næstlængste kendte skibssætning i Skandinavien efter Jelling.

► Læs mere om Vejerslev Skibssætning her