Hårlev Kirke

Hårlev ligger ved Stevns. På byens kirkegård ligger Hothers Høj. Vi ved ikke noget om Hother, men fordi højen har flad top og ligger tæt på kirken, er den formentlig fra slutningen af oldtiden. Det siges, at Tryggevældestenen oprindeligt stod her. På stenen står der: “Ragnhild, Ulfs søster, satte denne sten og gjorde denne høj og denne skib[s-sætning] efter Gunulf sin mand, en glammende mand, søn af Nærve. Få bliver nu født bedre end han. Han skal blive en ræte som ælti denne sten eller slæber den herfra.” Teksten slutter med en såkaldt forbandelsesformel, og selvom man ikke ved præcis, hvad ræte og ælti betyder, fornemmer man tydeligt, at det næppe er noget godt. 

Det særligt interessante ved denne sten er, at det med al sandsynlighed er den samme kvinde Gunhild, som også rejste Glavendrupstenen på Fyn over en anden mand. På begge sten står en identisk forbandelse, og det er samme runerister, der står bag udførelsen af begge sten. Ingen ved, hvor den omtalte skibsstenssætning er blevet af, men Tryggevældestenen kan i dag ses i Runehallen på Nationalmuseet.

Andre spændende steder fra Vikingetiden i nærheden

Lige syd for Faxe Ladeplads, hvor Rollo stævnede ud for at erobre Normandiet, ligger Strandegård Dyrehave – her knejser 2-300 år gamle træer 15 m over Faxe Bugt.

► Læs mere om Troldhøjene i Strandegård Dyrehave her

Helligåndshuset fra 1400-tallet fungerede som sygehus og fattighus, og er et af de ældste bevarede huse fra middelalderen i Næstved. I dag holder Næstved Museum til i huset, og her kan man lære mere om hele Næstveds fortid.

► Læs mere om Næstved Museum her

Runesten giver et lille glimt af de mennesker, som i sin tid befolkede denne egn. Flere sten er knyttet til kirken i Sandby, der ligger 7 km sydøst fra Sigersted.

► Læs mere om Sandby Kirke her

Selvom Køge Museum ligger i en fredet bygning fra 1600-tallet, så inviterer museets vikingetidsarkæolog “indenfor” i et hus fra vikingetiden.

► Læs mere om Køge Museum her

Begynd besøget med at indtage Borgring fra oven fra den 8 m høje udsigtsplatform ved velkomstcentret. Borgen ligger ret fremme, til højre kan man ane Køge Bugt.

► Læs mere om Borgring her